вівторок, 04 квітня 2023 08:54

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ сидить у Радбезі ООН незаконно: оприлюднили докази

РФ сидить у Радбезі ООН незаконно: оприлюднили докази
Постпред РФ Василь Небензя вважає, що його країна перебуває в ООН законно, бо нібито є продовжувачем Радянського Союзу.  Фото: facebook.com/MIDRussia

Перебування Росії в Раді безпеки Організації Об'єднаних Націй та Генеральній асамблеї ООН ніколи не обговорювалося на жодному рівні в ООН.

Також це питання не ставилося на голосування, заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця у Twitter.

Так дипломат відреагував на слова постпреда Росії в ООН Василя Небензі на пресконференції.

"Посланець Путлера, безумовно, не дозволяє фактам стати на заваді його позиції. Сумнозвісний передріздвяний лист Єльцина про намір Москви захопити місце Радянського Союзу в Раді Безпеки ООН ніколи не обговорювався ні в РБ, ні в Генасамблеї", – написав Кислиця.

Він проілюстрував допис знімком річного звіту Ради Безпеки ООН (16 червня 1991 року – 15 червня 1992 року). Документ засвідчує відсутність правових підстав вважати Росію продовжувачем СРСР в ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залишилось тільки проголосувати в ООН за вбивство українців – Подоляк висловився про головування Росії у Радбезі

"На сторінці 277 міститься примітка… "Питання, доведені до відома Ради Безпеки, але не обговорені в Раді протягом звітного періоду", – зазначив Кислиця.

Звіт містить такий запис:

"Листом від 24 грудня 1991 року генеральний секретар звернувся до голови Ради безпеки з проханням довести до відома членів РБ текст листа, датованого тим самим днем, від постійного представника Союзу Радянських Соціалістичних Республік, що перенаправляє генеральному секретареві лист… від президента Російської Федерації пана Бориса Єльцина. У ньому той інформує генерального секретаря про те, що членство СРСР в ООН… включаючи Раду безпеки і всі інші органи та організації системи ООН, продовжується Російською Федерацією за підтримки країн Співдружності незалежних держав".

Також Єльцин просить використовувати в ООН назву "Російська Федерація" замість "Союз Радянських Соціалістичних Республік".

3 квітня Василь Небензя на пресконференції заявив, що Росія нібито є продовжувачем Радянського Союзу, тому перебуває в ООН та її структурах законно.

Україна неодноразово порушувала питання законності перебування Росії в ООН, оскільки в жодних документах Організації її членство не передбачено.

Серед засновників ООН – Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція, Китай, СРСР, які також є постійними членами Радбезу. Росії в цьому переліку немає. Для набуття членства в ООН відповідне рішення має підтримати Рада Безпеки, за нього має проголосувати Генеральна Асамблея не менш як двома третинами голосів.

Зараз ви читаєте новину «РФ сидить у Радбезі ООН незаконно: оприлюднили докази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі