понеділок, 25 квітня 2022 13:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Реванш Кремля: у Литві сказали, коли чекати на нову агресію Росії

Реванш Кремля: у Литві сказали, коли чекати на нову агресію Росії
Командувач збройних сил Литви Вальдемарас Рупшис. Фото: lrt.lt

Стратегічна поразка Росії у війні проти України лише підживить реваншистські настрої Кремля. І за 5-10 років варто чекати нової війни.

Таке припущення зробив командувач збройних сил Литви Вальдемарас Рупшис в інтерв'ю, передає LRT.

Він зазначив, що військові загрози майбутнього залежатимуть від того, які сили будуть при владі в Росії.

"Якщо Росія не зміниться, вона залишиться загрозою для нас і НАТО. Також загроза може стати навіть більшою, і країни Альянсу мають діяти передусім на стримування. Росію потрібно стримати від того, що вона зробила зараз, коли вирішила напасти на Україну", - сказав Рупшис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія погрожує Естонії та має плани щодо країни - посол

За його словами, спроможність Росії погрожувати залежатиме від багатьох чинників, зокрема від впливу санкцій. Але теоретично за 5-10 років вона може відновити потугу після чималих втрат, яких зазнала в Україні.

Рупшис вважає, що після війни в Україні варто чекати лише на посилення реваншистських настроїв в РФ.

"Російський реваншизм нікуди не подівся. Не скажу, що Росія вже програла всі битви, але через те, що Україна вистояла - вони вже програли війну. Відступ від Києва чітко продемонстрував невдачу їхнього початкового наміру. Думаю, зараз у них вже мало сподівань розбити українську армію. У спорті друге місце - це почесно, проте у війні почесним є лише перше місце", - зауважив командувач.

Додав, що повномасштабний напад на Україну фундаментально змінив безпекову ситуацію у Європі. Тож НАТО прораховує можливі сценарії на найближче майбутнє і подальшу перспективу, зокрема що і як відбуватиметься, якщо Росія наважиться на агресію проти країни-члена.

18 квітня Росія розпочала нову фазу війни проти України - так звану велику битву за Донбас. Про це заявили представників української влади. Аналітики та військові експерти сходяться на тому, що ця фаза конфлікту стане вирішальною у війні й визначить майбутнє України.

Під час "другої фази "спецоперації" Росія планує встановити повний контроль над Донбасом і Південною Україною. Також забезпечити коридор до окупованого нею Криму. Вийти до кордонів з Молдовою Росія хоче задля того, щоб нібито "захищати російськомовних" там. За словами голови ОП Андрія Єрмака, Україна має сценарії захисту.

Друга фаза війни провалиться і завершиться відступом армії агресора, прогнозує журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв.

Зараз ви читаєте новину «Реванш Кремля: у Литві сказали, коли чекати на нову агресію Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі