четвер, 15 грудня 2022 11:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Ремонт "Північного потоку": Канада скасувала виняток із санкцій проти РФ

Ремонт "Північного потоку": Канада скасувала виняток із санкцій проти РФ
Канада поновила санкції проти Росії, що стосуються турбін для "Північного потоку". Фото: eastnews.ua

Канада оголосила про скасування впровадженого кілька місяців тому винятку із санкцій проти Російської Федерації щодо ремонту турбін компанії Siemens для забезпечення роботи російського газопроводу "Північний потік" у Німеччині.

Канада ухвалила таке рішення, бо обставини, пов'язані з виключенням із санкцій, змінилися, йдеться у заяві міністерки закордонних справ Канади Мелані Джолі, оприлюдненій у Twitter 15 грудня.

"Росія намагалася посіяти розкол серед членів Північноатлантичного альянсу, стверджуючи, що турбіна, яка ремонтується у Монреалі й підпадає під санкції Канади проти РФ, потрібна для забезпечення роботи трубопроводу на повну потужність", – заявила Джолі.

У липні уряд Канади оголосив про запровадження тимчасового виключення із санкцій для Росії, аби повернути відремонтоване обладнання в Німеччину. Таким чином, РФ позбавили формального приводу припиняти експорт до Європи.

"З урахуванням того, що президент Росії Володимир Путін був змушений продемонструвати відсутність наміру повернути "Північний потік-1" до повноцінної роботи, а сам трубопровід був виведений із ладу, уряд Канади вирішив скасувати тимчасове виключення із санкцій. Таке рішення було прийнято після чергової тісної взаємодії з українськими, німецькими та іншими європейськими союзниками", – наголошується у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилося відео місця аварії на "Північних потоках"

Путін відмовився збільшити експорт через трубопровід до нормального рівня. А у вересні сталися вибухи на газопроводі. За результатами розслідування шведської прокуратури, вони були результатом "грубої диверсії". Наразі трубопровід не працює, а російська сторона не визначила навіть термінів, коли він знову може запрацювати, підкреслила міністр.

Німеччина, Данія та Швеція підтвердили вибухи на газопроводі "Північний потік". Заявили, що причиною витоків у двох нитках газопроводу стали влаштовані кимось вибухи.

26 вересня стало відомо про падіння тиску на одній із ниток газопроводу "Північний потік-2". З'ясували, що розгерметизація сталася у водах Данії. Агентство Reuters писало, що трубопровід був заповнений 300 млн куб. м газу, перш ніж Німеччина відмовилася від його використання.

За даними ЗМІ, Сполучені Штати Америки кілька тижнів тому попередили уряд Німеччини про можливі атаки на газопроводи в Балтійському морі. Відповідною інформацією з офіційним Берліном поділилися джерела ЦРУ. Представник уряду ФРН відмовився коментувати цю інформацію.

Німецькі спецслужби припускають, що три труби газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2" в Балтійському морі можуть стати назавжди непридатними для використання після ймовірних актів диверсії. Західні країни називають те, що сталося, актом саботажу з боку РФ.

Зараз ви читаєте новину «Ремонт "Північного потоку": Канада скасувала виняток із санкцій проти РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі