пʼятниця, 06 жовтня 2023 16:25

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін відчув момент слабкості Заходу" – що означає новий виступ диктатора

"Путін відчув момент слабкості Заходу" – що означає новий виступ диктатора
Російський диктатор виступав перед камерами більше трьох годин. Фото: Anadolu Agency

Російський диктатор Володимир Путін у новому виступі спробував ще раз домовитися із Заходом. Кремль зрозумів, що зараз момент слабкості наших партнерів і це чудовий час, щоб запропонувати переговори. Про це в коментарі Gazeta.ua політолог-міжнародник Олексій Їжак.

"В Росії вважають, що зараз вдалий момент, коли можна вплинути на партнерів України і спробувати домовлятися про вихід з війни за рахунок України. Парламентська криза у Штатах, рішення Німеччини щодо відтермінування Taurus. І у Кремлі вирішили, що це чудовий час вийти з напівмирними пропозиціями. Попри псевдо історичну маячну, там лунали кілька важливих тез. Одна з них – що Росія як "цивілізація" хотіла би жити у гармонії з іншими "цивілізаціями", які РФ визнає. Зокрема, Штатами. І що для Москви важливі гарантії безпеки з боку цих країн. Це по-суті повторення того виступу, який був напередодні широкомасштабного нападу. Знову пропозиції поділити Україну і за рахунок цього про щось домовлятися", – сказав Їжак.

Путін, навіть, пішов на зниження ядерного шантажу, додав політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гранати та кокаїн: Путін назвав причину авіакатастрофи літака з Пригожиним

"Напередодні в Росії знову розганяли залякування ядерною зброєю. Але Путін вийшов і сказав, що немає умов для використання цієї зброї. І Росія готова домовлятися зі світом, але знову ж таки, за рахунок наших територій. Коли будуть рішення про постачання зброї чи літаків, то ця риторика знову зміниться. Путін у цій промові позичив тезу про "Росію-цивілізацію" у Китаю. Почали красти вже китайські ідеї, бо своїх немає, щоб запропонувати Заходу. Це навряд чи спрацює", – пояснив Їжак.

Путін відчув момент, що зараз можна вийти до Заходу зі своїми пропозиціями, уточнив політолог.

"Росія знову наголошує, що існують тільки ті закони, які вона використовує. І їй не треба дивитися на суть законів. Путін наголосив, що порядок, заснований на правилах, неважливий. Вони виконують букву закону, де їм треба, а дух – ігнорують. І так отримують те, що хочуть. Зокрема, в ООН. Путін ще раз підкреслив, що вони вимагають перебудову міжнародної системи, щоб Росії було комфортно", – наголосив Їжак.

Російський диктатор Володимир Путін 5 жовтня виступив під час засідання дискусійного клубу Валдай. Диктатор повторив численні брехливі наративи про війну в Україн. Нібито Захід ініціював конфлікт ще в 2014 році, що "розширення НАТО загрожує безпеці Росії".

Путін також перебільшив втрати особового складу та техніки ЗСУ, намагаючись зобразити український контрнаступ як провальний. Крім того, він заявив, що війна в Україні не є "територіальним конфліктом", а стосується прагнення РФ встановити принципи нового багатополярного світового порядку. При цьому ООН і сучасне міжнародне право "застаріли і підлягають знищенню".

Зараз ви читаєте новину «"Путін відчув момент слабкості Заходу" – що означає новий виступ диктатора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі