четвер, 27 жовтня 2022 09:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін приїде на саміт G20 з "козирем" шантажу в рукаві – Reuters

Путін приїде на саміт G20 з "козирем" шантажу в рукаві – Reuters
Російський диктатор Володимир Путін вдасться до шантажу на саміті країн "Великої сімки" в Індонезії, за даними ЗМІ. Фото: facebook.com/MIDRussia

Президент Росії Володимир Путін планує використати "зернову угоду" з Україною для тиску й спонукання до переговорів інших країн під час саміту G20.

Для Росії це спосіб мати козирі під час саміту, оскільки вона легко може формально погодитися на продовження угоди, пише Reuters з посиланням на свої джерела.

"Зернова угода" має завершитися 19 листопада. І всі країни закликатимуть Росію продовжити її дію. У Європі вважають, що Путін прибуде на G20, а тема продовження цієї угоди стане ключовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого чекати Україні від майбутнього саміту G20 ‒ Кулеба зробив прогноз

"Зернова угода" буде центральною темою цього саміту G20, і всі намагатимуться переконати Путіна продовжити її. По суті, надати свій дозвіл або пролонгувати на більший термін", – сказав європейський дипломат.

За його словами, лідери країн G20 підштовхуватимуть Путіна до такого рішення і він погодиться. Таким чином Кремль планує зробити з Путіна ключову особу саміту, з якою всі хотітимуть провести переговори й нібито стати тими, хто зміг вмовити російського диктатора на продовження угоди.

Саміт G20 відбудеться на індонезійському острові Балі у листопаді. В Індонезії заявили, що готові організувати зустріч президентів України й Росії Володимира Зеленського й Володимира Путіним на саміті G20. Президент Індонезії Джоко Відодо передав відповідні запрошення лідерам обох країн.

Зеленського запросили на саміт країн G20 ще у квітні. Український лідер заявляв, що участь України на осінньому саміті G20 залежатиме від безпекової ситуації в країні й від складу учасників саміту.

У липні цьогоріч за посередництва Організації Об'єднаних Націй і Туреччини Україна й Туреччина уклали угоду, яка дозволила розпочати експорт зерна з українських портів у Чорному морі. Вони були заблоковані через російське вторгнення.

У вересні Володимир Путін заявив, що Росію "нахабно обманули", тому що українське зерно нібито вивозять не тільки в Африку. Вивезення українського зерна Путін хоче обмежити. Пообіцяв обговорити це питання з турецьким колегою Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Україна веде важкі переговори, щоб забезпечити продовження експорту зерна з її портів після того, як дія "зернової угоди" закінчиться наприкінці наступного місяця.

Зараз ви читаєте новину «Путін приїде на саміт G20 з "козирем" шантажу в рукаві – Reuters». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі