понеділок, 07 червня 2021 13:21

Путін підписав закон про вихід РФ із Договору про відкрите небо

Путін підписав закон про вихід РФ із Договору про відкрите небо
Росія вийшла з Договору про відкрите небо. Фото: Reuters

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про відмову від участі в Договорі про відкрите небо.

Відповідний закон розміщений на офіційному порталі правової інформації РФ.

Договір про відкрите небо підписали 24 березня 1992 року в Гельсінкі представники 23 держав Організації з безпеки та співпраці в Європі, ОБСЄ. Згідно з договором, країни-учасниці можуть здійснювати польоти розвідувальних літаків над територіями одна одної з метою контролю військової діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін вирішив вийти з Договору про відкрите небо

Росія приєдналася до договору 26 травня 2001-го. Проте РФ здійснила низку порушень умов угоди. Було заборонено здійснювати розвідувальні польоти в 500-кілометровій зоні над Калінінградською областю РФ і в 10-кілометровому коридорі над кордоном Південної Осетії та Абхазії.

21 травня 2020 року США оголосили намір вийти з договору через системні порушення та кібератаки з боку Росії. Проте в Білому домі заявили, що готові повернутися, якщо Росія почне виконувати всі умови договору. Цього не сталося й США денонсували угоду 22 листопада 2020 року.

Адміністрація президента США Джо Байдена офіційно повідомила російську сторону, що Сполучені Штати не мають наміру поновлювати свою участь у Договорі про відкрите небо.

Зараз ви читаєте новину «Путін підписав закон про вихід РФ із Договору про відкрите небо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі