неділя, 27 лютого 2022 00:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін, ми хочемо тебе зарізати, як тварину" – що пише про нас світова преса
7

Третій день російського вторгнення. Тривають бої за Київ. Захищати столицю зголосилися 18 тисяч добровольців, а президент Володимир Зеленський не залишає Київ. І все більше потерпає від російської агресії цивільне населення. Країни Заходу домовилися відключити Росію від системи SWIFT. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Київ відбиває російський напад", ВВС, Велика Британія

Звуки пострілів луною котяться Києвом - російські танки вперше увійшли до міста. ЄС оголосив про нові санкції, які передбачають заморожування особистих активів Володимира Путіна в Європі.

Жителям північного району Києва Оболонь наказали залишатися вдома, щоб уникнути активних військових дій. Міноборони України звернулося до мешканців району з закликом "інформувати про пересування ворожих військ, приготувати коктейлі Молотова та знешкодити противника".

Вночі сім'ї ховаються на станціях київського метро. На місто, зокрема на густонаселений район Позняки, обрушуються повітряні удари.

Путін, ми хочемо, щоб тебе зарізали, як тварину

"Путін, ми хочемо, щоб тебе зарізали, як тварину", - каже один із киян.

"Як можемо пережити це? Що нам думати? Путін має горіти в пеклі разом із усією родиною", - каже киянка, прибираючи уламки скла від вибуху своєї квартири.

Раніше глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що переговори не можна провести, доки українські війська не складуть зброї. ЄС також заморозив усі його активи у Європі.

Автор: Getty Images
  Ракета потрапила в житловий багатоповерховий будинок в столиці України
Ракета потрапила в житловий багатоповерховий будинок в столиці України

Президент Зеленський раніше заявив, що Росія прагне "політично знищити Україну, знищивши главу держави".

Зеленський пообіцяв залишитись у Києві та продовжувати боротися з нападами по всій країні, віддавши наказ про призов призовників і резервістів у всіх областях. Міністр оборони України закликав усіх, хто спроможний тримати в руках зброю, приєднатися до відсічі Росії.

Були також історії про неймовірну хоробрість - 13 прикордонників на крихітному острові в Чорному морі відмовилися здатися російському військовому кораблю і загинули під час бомбардування. Зеленський присвоїв їм посмертні звання героїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі розповсюджують фейк про відмову України від переговорів та погрожують наступати по всіх напрямках

Також відбулися бої на території колишньої ЧАЕС у Чорнобилі. Ядерний об'єкт втрачено внаслідок "запеклого бою". Українське агентство з атомної енергії заявило, що фіксує підвищений рівень радіації у цьому районі.

Україна повідомляє, що щонайменше 137 мирних жителів і солдатів загинули. Росія не визнала жодних жертв, тоді як обидві сторони заявляють, що завдали одна одній тяжких втрат.

Автор: Getty Images
  Чоловік проходить повз уламки літака в Києві
Чоловік проходить повз уламки літака в Києві

Путін, який оголосив війну, пригрозив будь-якій країні, яка намагається втрутитися, "наслідками, яких ніколи не бачили". Велика Британія, ЄС та інші союзники пообіцяли жорсткі санкції, щоб покарати Москву, але заявили, що не вводитимуть війська.

Президент Франції Еммануель Макрон провів телефонну розмову з Путіним і вимагав "негайного припинити" наступ. Однак у Кремлі заявили, що у них просто був "серйозний та відвертий обмін думками".

Тим часом, Зеленський розкритикував санкції європейських лідерів як недостатні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ласкаво просимо у пекло": ЗСУ знищили 15-й літак окупантів

"Як і під час Другої світової, ви сказали ніколи більше, але це сталося знову. Ви недостатньо робите, щоб відповісти", - сказав він.

Ми думали, історія змінилася в 1991 році, коли впала радянська імперія. Але ні – колишній глава британської розвідки

"Ми думали, історія змінилася в 1991 році, коли впала радянська імперія. Але ні", - сказав колишній глава британської розвідки, сер Алекс Янгер.

"Вторгнення Росії в Україну на картах", Financial Times, Велика Британія

Вторгнення Путіна в Україну триває третій день. Російські війська просуваються вглиб країни, атакувавши Україну з трьох напрямків.

Вночі 26 лютого точилися бої у південних містах Херсоні, Миколаєві та Одесі. Райони поблизу Сум, Полтави і Маріуполя зазнали авіаударів. Свідок у Мелітополі підтвердив заяву Росії, що місто перебуває під їхнім контролем.

Центр Києва, як і раніше, під контролем України. Українська армія відбила атаку на базу у місті. Свідки також чули часті артилерійські постріли, і ракета потрапила в житловий багатоповерховий будинок.

Автор: FT
  Місця боїв у Києві
Місця боїв у Києві

Крім спроб наступу на Київ із північного заходу, російські гелікоптери та танкові сили намагаються захопити аеропорт "Жуляни" на півдні Києва, заявив радник президента Олексій Арестович.

Арестович сказав, що бої тривають у Харкові, і українські сили протягом трьох днів блокували наступ росіян на Київ із північного сходу, у районі Чернігова. Російські сили помітили у прилеглих Прилуках.

Автор: FT
  Ключові місця повітряних бомбардувань та наземних боїв
Ключові місця повітряних бомбардувань та наземних боїв

Виїзд мирних жителів із Києва продовжився у п'ятницю вдень. Рух на дорогах, що ведуть зі столиці, був утруднений, а на центральному київському вокзалі зібралися натовпи, які намагалися покинути місто. Багато хто прямував на захід. Але цей напрямок також пов'язаний з ризиком. У п'ятницю були повідомлення про сирени у Вінниці та повідомлення про повітряні удари у Житомирі.

Мер Львова Андрій Садовий заявив у суботу, що урядові війська відбили десант близько 60 російських солдатів, які приземлилися на гелікоптері у місті Броди.

"Битва за Київ – українці борються за свою столицю", CNN, США

Українські війська третій день у суботу утримують столицю, незважаючи на сильнішу військову міць Росії.

Президент Зеленський залишився у місті. Попри те, що він є головною метою вторгнення, він відхилив пропозицію США про евакуацію, повідомило в суботу посольство України у Великій Британії.

Тут триває бій, мені потрібні боєприпаси, а не транспорт - Зеленський

"Тут триває бій, мені потрібні боєприпаси, а не транспорт", - заявив Зеленський США, повідомляє посольство.

У відео, розміщеному вдосвіта суботи, він повторив рішучість багатьох українців, які взялися за зброю.

"Ми захищатимемо нашу країну, бо наша зброя – правда. Правда в тому, що це наша земля, країна, діти, і ми захищатимемо все це", - сказав він.

Автор: Getty Images
  Знищена російська техніка у Києві
Знищена російська техніка у Києві

Агресивна війна Росії переміщається на вулиці столиці. Українські збройні сили продовжують стримувати вторгнення у кількох місцях. Але з'являється все більше повідомлень про напади на цивільну інфраструктуру. Рано вранці у суботу великий багатоквартирний будинок у Києві був уражений ракетою. Декілька квартир були повністю зруйновані.

Опір вторгненню призвів до того, що останніми днями цивільні особи також захищають столицю. Тільки у Києві резервістам роздали 18 тис. одиниць зброї і боєприпасів, а українське телебачення транслює інструкції про приготування коктейлів Молотова.

Витрати РФ на оборону приблизно вдесятеро перевищують витрати України. Але Росія зіткнулася зі стійким опором ЗСУ

Українські війська воюють проти значно більш передової військової сили. Витрати РФ на оборону приблизно в 10 разів перевищують витрати України, а її збройні сили становлять близько 900 тис. осіб особового складу та 2 млн. у резерві, порівняно зі 196 тис. та 900 тис. резервістів в Україні.

Міністерство оборони Великої Британії заявило, що РФ так і не встановила контроль над повітряним простором України, що значно знижує ефективність російських ВПС. Росія зіткнулася із стійким опором ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сайти Кремля, "Роскомнадзора" та інші не працюють через кібератаки

Але основна частина російських сил знаходиться всього за 30 км від центру Києва, і втрати, ймовірно, будуть важкими і великими. Мер Києва Віталій Кличко приготувався до нової ночі боїв, ввівши в місті комендантську годину з 17:00 до 8:00 ранку. Він попередив, що мирні жителі на вулиці після комендантської години будуть вважатися членами ДРГ противника.

Міноборони Росії не повідомило про жодне бойове поранення чи загибель. Але Зеленський заявив, що українці вбили сотні російських солдатів, не назвавши точної цифри. У п'ятницю вранці міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Росія втратила понад 450 військових. Україна визнає втрати зі своєї сторони.

Автор: Getty Images
  Російський диверсант у Києві
Російський диверсант у Києві

Прес-секретар Зеленського Сергій Никифоров заявив, що Україна "була і залишається готовою до розмови про припинення вогню і мир".

За вторгнення проти Росії західні країни ввели масштабні санкції. Вони повинні завдати шкоди економіці РФ і перетворити Путіна на міжнародного "вигнанця". У суботу у ЄС домовилися відключити Росію від SWIFT. Останні Італія та Угорщина висловили підтримку цієї санкції.

Союзник Москви Китай намагається збалансувати тісне партнерство з РФ із політикою підтримки державного суверенітету країн.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала про другий день російського вторгнення. Що українська армія тримає оборону та завдає агресору відчутних втрат. З'явилися також перші герої війни – 13 солдатів, які до смерті захищали крихітний острів Зміїний у Чорному морі. Окупанти захопили ЧАЕС і є ризик витоку ядерних відходів та забруднення території України, Білорусі та Європи.

Зараз ви читаєте новину «"Путін, ми хочемо тебе зарізати, як тварину" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі