вівторок, 05 грудня 2023 07:25

Путін через "вагнерівців" розширює вплив у Африці

Путін через "вагнерівців" розширює вплив у Африці
Російська Федерація продовжує спроби втрутитися у ситуацію в нестабільних країнах Африки. Фото: eastnews.ua

Російська Федерація продовжує втручатися у ситуацію в нестабільних країнах Африки, використовуючи активність бойовиків приватної військової компанії "Вагнер" у Центральноафриканській Республіці (ЦАР).

3 грудня у столиці Нігеру місті Ніамея відбулася зустріч заступника міністра оборони Росії генерал-полковника Юнуса-Бека Євкурова та міністра оборони нігерійської хунти генерал-лейтенанта Саліфа Моді, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"4 грудня вони підписали документ про зміцнення оборонного співробітництва між двома країнами. Того ж дня нігерійська хунта відкликала своє військове партнерство з Європейським Союзом (ЄС), що ще більше ізолювало країну після військового перевороту. 16 вересня Євкуров провів зустрічі з головою малійської хунти Ассімі Гоїтою, міністром оборони Малі Садіо Камарою та Моді, а 1 вересня зустрічався з головою хунти Буркіна-Фасо Ібрагімом Траоре", - сказано в повідомленні.

Після цих зустрічей Нігер, Буркіна-Фасо та Малі уклали пакт про колективну оборону під назвою "Альянс держав Сахеля".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Символ опору": РФ масово завозить у центральну Африку свої прапори

"Росія намагається закріпитися в Буркіна-Фасо та використовує дві структури - підконтрольний Міноборони РФ "Африканський корпус" і новостворене псевдомісцеве ЗМІ під назвою "Африканська ініціатива", в якому працюють колишні найманці ПВК "Вагнер", - ідеться у публікації.

Міністерство оборони Росії розпочало публічний набір до "Африканського корпусу", маючи на меті підпорядкувати операції "вагнерівців" у Африці.

Видання The New York Times 26 листопада повідомило, що ПВК "Вагнер" зберігає значну присутність у ЦАР і контролює найбільшу золоту копальню, а також понад 1 тис. осіб у країні. Серед них особи, що ймовірно працюють в охороні президента ЦАР Фостена-Аршанжа Туадери та інших високопосадовців, які керують культурним центром "Дім Росії" у столиці країни місті Бангі.

"Кремль, імовірно, намагається розширити операції "Африканського корпусу", підконтрольного Міністерству оборони РФ, у Нігері, Буркіна-Фасо і Малі, а також розширити російські інформаційні операції на континенті. Частково метою є протидія операціям ПВК "Вагнер" у ЦАР", - пояснюють аналітики Інституту вивчення війни.

Російське керівництво продовжує ставити на ПВК, які фактично є частинами державної армії. Після бунту Євгена Пригожина та вбивства глави ПВК "Вагнер", Володимир Путін зробив ставку на ПВК "Редут" - повністю лояльну "ПВК", створену на базі ГРУ РФ. Військовий експерт Іван Ступак у коментарі Gazeta.ua пояснює, що найманці - частина прихованої мобілізації в Росії. Проте тепер вони жорстко вбудовані в систему ієрархії міноборони РФ і їм більше не довіряють, не дають стільки грошей та підтримки в медіа. Британська розвідка пише, що Путін буде ставити на приховану мобілізацію, тому що не може дозволити собі відкритої напередодні президентських псевдовиборів в Росії, які відбудуться в березні 2024 року.

Зараз ви читаєте новину «Путін через "вагнерівців" розширює вплив у Африці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі