субота, 27 січня 2024 09:32

Про звільнення територій не йдеться: у США розробляють нову стратегію допомоги Україні

Про звільнення територій не йдеться: у США розробляють нову стратегію допомоги Україні
Сполучені Штати розробляють нову стратегію допомоги Україні. Фото: ukrinform.ua

Адміністрація президента США Джо Байдена розробляє нову стратегію допомоги Україні.

Вона зосереджуватиметься не на відвоюванні захоплених РФ територій, а на відбитті нових російських наступів. Йдеться також про довгострокові перспективи зміцнення армії та економіки. Про це, посилаючись на власні джерела повідомляє The Washington Post.

Ідея полягає в тому, щоб позиціонувати Україну як таку, що поки що утримує свої позиції на полі бою, але "вивести їх на іншу траєкторію, щоб бути набагато сильнішими до кінця 2024 року і вивести їх на більш стійкий шлях".

Видання зазначає, що плани США є частиною багатосторонніх зусиль майже трьох десятків країн, які підтримують Україну, обіцяючи їй довгострокову безпекову та економічну підтримку.

"Враховуються невтішні результати минулорічного контрнаступу і переконання, що аналогічні зусилля цього року, ймовірно, принесуть такий самий результат, так і як демонстрація непохитної рішучості президенту Росії Владіміру Путіну", - йдеться у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шольц прилетить до Байдена, щоби обговорити Україну - Bloomberg

Кожна сторона готує документ, в якому викладені її конкретні зобов'язання на період до десяти років у майбутньому. Однак, успіх стратегії майже повністю залежить від Сполучених Штатів, які на сьогодні є найбільшим донором України - щодо грошей та обладнання, а також США є координатором багатосторонніх зусиль.

За інформацією видання, цієї весни адміністрація Байдена сподівається оприлюднити свої 10-річні зобов'язання, які будуть складені Державним департаментом і Білим домом. Але за умови, що запит президента Байдена на додаткове фінансування України в розмірі $61 млрд буде схвалений Конгресом.

За словами американських чиновників, документ гарантуватиме підтримку короткострокових військових операцій, а також розбудову майбутніх українських збройних сил, здатних стримувати російську агресію.

Він також міститиме конкретні зобов'язання та програми, які допоможуть захистити, відновити і розширити промислову й експортну бази України, сприятимуть проведенню політичних реформ, необхідних для повної інтеграції в західні інституції.

За словами американського чиновника, сподівання також полягають у тому, що довгострокова обіцянка, за умови підтримки Конгресу, також стане "перспективною" допомогою для України на випадок, якщо колишній президент Дональд Трамп буде переобраний на другий термін.

Видання зазначає, що Захід сподівається, що у 2024 році Україна не втратить більше території, ніж одна п'ята частина країни, яка зараз окупована Росією. Крім того, західні уряди хочуть, щоб Київ зосередився на тактиці, в якій його війська останнім часом досягли більшого успіху - обстріли на великі відстані.

У розмовах із законодавцями представники адміністрації американського президента підкреслювали, що лише близько половини із запитуваних 61 мільярда доларів спрямовані на поточні бойові дії, тоді як решта - на допомогу Україні у забезпеченні безпечного майбутнього без масивної західної допомоги.

За словами американських чиновників, документ складається з чотирьох етапів: воювати, будувати, відновлювати і реформувати.

План також передбачає додаткову протиповітряну оборону для створення захисних "бульбашок" навколо українських міст за межами Києва та Одеси, що дозволить відновити ключові галузі української економіки.

Законопроєкт Сенату щодо кордону, який включає допомогу Україні, а також іншим країнам, не схвалять в Палаті представників, якщо повідомлення про його умови відповідають дійсності.

Якщо чутки про зміст законопроєкту правдиві, то він все одно "буде мертвим". Про це заявив спікер Палати представників США Майк Джонсон.

Зараз ви читаєте новину «Про звільнення територій не йдеться: у США розробляють нову стратегію допомоги Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі