неділя, 08 січня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Повстання громадян України – війна, на яку Росія не розраховувала" - Том Мокайтіс

"Повстання громадян України – війна, на яку Росія не розраховувала" - Том Мокайтіс
Професор Том Мокайтіс вважає, що українці продовжуватимуть битися, незважаючи на бажання Москви зламати їхню волю терором / DePaul University

Думки у виданні The Hill професора історії Університету ДеПола, автора книги "Звичайні та нетрадиційні війни: історія конфліктів у сучасному світі" Тома Мокайтіса

У той час як ЗМІ зосереджуються на звичайних операціях і високотехнологічній зброї, Україна застосувала давню тактику проти російських загарбників – партизанську війну.

Українці взяли сторінку зі старої п'єси Червоної армії – коли німецьке вторгнення в СРСР у 1941 році відкинуло їх до передмість Москви, радянські війська залишили позаду групи партизанів, щоб турбувати загарбників.

Групи біженців та солдатів, відокремлені від своїх частин, приєднувалися до цих формальних груп або створювали власні. Наприклад, брати Бєльські – євреї з гетто у Новгороді, створили особливо ефективне партизанське угруповання у білоруських лісах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" – Валерій Яковенко

Діючи поодинці, партизани рідко є чимось більшим, ніж незручністю для регулярних армій. Однак у співпраці зі звичайними силами, можуть бути дуже ефективними. До літа 1942 року радянських партизанів налічувалося близько 125 тис. Тільки у Білорусі з червня по листопад цього року вони спустили з рейок 800 поїздів.

Вплив радянських партизанів на війну у Східній Європі був предметом суперечок. Великих німецьких операцій вони не зірвали, але змусили вермахт відволікти війська на охорону шляхів постачання.

Влітку 1943 року партизани були досить серйозною загрозою, щоб вимагати великої військової операції проти них. У міру зростання втрат, німцям доводилося відволікати війська, щоб захистити тилові райони, де відбувалися атаки. Партизани не вплинули результат війни на східному фронті, але, можливо, прискорили її завершення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" – Олександр Данилюк

Нетрадиційні сили грали ключову роль в інших конфліктах, особливо у американській революції. Партизанські загони, загони рейнджерів та ополчення штатів діяли на підтримку Континентальної армії. Вони проводили розвідку, влаштовували засідки і атакували британські лінії постачання. Вони переслідували лоялістів і заважали британським військам контролювати захоплені ними райони.

Американські військові також не досягли великих успіхів у боротьбі з партизанами у ХХ столітті. Вони програли гібридну війну в Південно-Східній Азії в 1961-1973 роках, де билися з регулярними військами Північного В'єтнаму, яких підтримували повстанці "В'єтконгу". Через 30 років сили США зіткнулися з непереборними повстаннями в Іраку та Афганістані.

Україна забезпечує ідеальні умови для партизанської війни. Відкрита агресія Росії та жорстокість її окупації об'єднали українців

Україна забезпечує ідеальні умови для ведення партизанської війни. Відкрита агресія Росії та жорстокість її окупації об'єднали українців. Відразу після вторгнення відбулися спонтанні акти спротиву.

Фермери розкопували дороги і відбуксували покинуті російські танки, робітники варили імпровізовані барикади проти танків, відомі як "їжаки", а броварні перевели виробництво з пива на "коктейлі Молотова".

У 2015 році, після анексії Криму та невдачі партизанської кампанії України на Донбасі, українські військові створили Сили спеціальних операцій для підготовки добровольців для партизанської війни

Цей спонтанний спротив підтримує скоординовану партизанську кампанію, яку ведуть українські війська. У 2015 році, після анексії Криму та подальшої невдалої партизанської кампанії України на Донбасі, українські військові створили підрозділ Сил спеціальних операцій або ССО для підготовки та оснащення добровольців та фахівців для ведення партизанської війни.

Коли Росія зосередила війська на кордоні з Україною рік тому, ССО посилили підготовку партизанів. Вони навіть створили сайт "Національного опору" для координації операцій партизанів.

Враховуючи різницю у розмірах та ресурсах між Росією та Україною, багато аналітиків і самі українські військові вважали, що РФ окупує країну протягом кількох тижнів. І тут партизанська війна була б єдиним варіантом для Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" - Валерій Рябих

На подив більшості спостерігачів, українці не лише зупинили загарбників, а й відкинули їх назад. Замість того, щоб бути єдиною формою опору, що залишилася, партизанська війна стала "мультиплікатором сили", що доповнює звичайні операції.

Верховне командування України зі зрозумілих причин зберігає мовчання щодо точного характеру та масштабів діяльності партизанів. Однак у серпні 2022 року вони надали кілька членів ССО для інтерв'ю The New York Times.

"Мета полягає в тому, щоб показати окупантам, що вони не вдома, що вони не повинні облаштовуватися тут, що не повинні спати спокійно", - заявив тоді один із співрозмовників.

Російські війська особливо вразливі до партизанської війни. Погано навчені та погано екіпіровані призовники страждають низьким моральним духом. Страх перед партизанським нападом зі сторони нерегулярних бойовиків, які добре знайомі з місцевістю і користуються підтримкою населення, посилює цю проблему.

Погана логістика переслідувала російську армію від початку війни. Українські сили ССО використовують цю слабкість. У серпні елітний український підрозділ підірвав склад боєприпасів у тилу ворога у Криму. Того ж місяця партизани успішно атакували російську авіабазу на анексованому півострові.

Партизани встановлювали міни-пастки, підривали залізничні колії та вбивали українців, які співпрацювали з російськими окупантами. Вони також дали українським силам цінну розвідувальну інформацію щодо цілей.

У міру просування українських військ до звільнення Херсона бійці спротиву завдавали ударів та вели розвідку задля визволителів. Одна група розмістив фото російських солдатів у своєму Telegram-каналі з підписом: "Ми слідкуємо за вами". Група також повісила плакат, на якому сміливо заявлялося: "Якщо HIMARS не зможуть дістати вас, то доберуться партизани".

Не в змозі впоратися з невловимими партизанами, російські війська зганяють злість на місцевому населенні, звинуваченому правдиво чи хибно у допомозі повстанцям

Хоч би якою ефективною була партизанська війна, вона пов'язана зі значним ризиком. Не в змозі впоратися з невловимими партизанами, російські війська зганяють своє невдоволення та злість на місцевому населенні, звинуваченому правдиво чи хибно у допомозі повстанцям. Звірства у Бучі, Маріуполі та інших місцях могли бути навмисною стратегією РФ, щоб змусити мирних жителів підкоритися.

Росіяни також проводять жорстоку кампанію етнічних чисток на окупованих територіях. Насильно переселено щонайменше 900 тис. українців. Зокрема, 200 тис. дітей.

Російська армія має заслужену репутацію дуже жорстокої. Путін придушив чеченський заколот, застосувавши крайнє насильство, включаючи тортури та вбивства мирних жителів. У звіті ООН йдеться, що росіяни бомбили мирних жителів під час громадянської війни в Сирії.

Забираючи в українців тепло, електрику та воду, Путін сподівається зламати їхню волю та змусити просити миру. Тактика не працює. Моральний дух українців високий

Таку саму тактику Росія застосовує в Україні. Оскільки лінію фронту заморожено, Москва націлився на цивільну інфраструктуру, особливо на електромережу. Забираючи в українців тепло, електрику і воду, Путін сподівається зламати волю українського народу та змусити його просити миру. Тактика не працює. Український моральний дух високий і залишиться таким, якщо Захід продовжуватиме постачати країні зброї. Народний опір окупації триватиме.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Повстання громадян України – війна, на яку Росія не розраховувала" - Том Мокайтіс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі