вівторок, 02 травня 2023 08:56

За наводкою РФ в Ірані стратили колишнього заступника міністра оборони

За наводкою РФ в Ірані стратили колишнього заступника міністра оборони
В Ірані стратили колишнього заступника міністра оборони, який десятиліття шпигував для Великої Британії. Фото: eastnews.ua

В Ірані стратили колишнього заступника міністра оборони Ірану Аліреза Акбарі.

Протягом десятиліття він був шпигуном і надавав Великій Британії цінні розвідувальні дані про іранські ядерні та військові програми, пише The New York Times.

"Чоловік довгий час жив подвійним життям. Ділитись інформацією з британською розвідкою почав з 2004 року. У квітні 2008-го Велика Британія отримала та передала Ізраїлю та західним спецслужбам розвідувальні дані про "Фордо". Це об'єкт зі збагачення урану глибоко у підземному військовому комплексі, який був частиною зусиль Ірану щодо створення ядерної бомби. Це змінило уявлення про ядерну програму Тегерана. У січні 2023 року Акбарі стратили", ‒ ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У іранських дронах Shahed знайшли німецьку технологію

У 2019 році влада Ірану отримала інформацію від російської розвідки, що Акбарі розкрив існування таємної іранської програми зі створення ядерної зброї далеко в горах поблизу Тегерана.

У січні 2023 року, трохи більше ніж через три роки після арешту Акбарі, іранська влада оголосила, що він був шпигуном.

Лондон ніколи публічно не визнавав, що Акбарі, який одержав британське громадянство у 2012 році, працював на Велику Британію.

Акбарі обіймав посаду заступника міністра оборони Ірану. Справу проти нього відкрили у 2019 році, тоді ж його затримали. Акбарі заперечував свою провину.

11 січня Верховний суд Ірану остаточно відхилив апеляцію Акбарі і залишив смертний вирок у силі. Того ж дня його перевели до одиночної камери, а родину запросили приїхати до в'язниці для "останнього візиту".

Іранські ЗМІ повідомили, що Акбарі повісили, але не уточнили дату страти. Пізніше журналісти опублікували аудіозапис, де колишній заступник міністра заявляє, що зізнався у злочинах, яких не скоював. Він додав, що зробив це після побиття та тортур.

13 січня міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі заявляв, що Іран повинен скасувати вирок. Він назвав справу проти Акбарі політично вмотивованою і закликав звільнити його.

Зараз ви читаєте новину «За наводкою РФ в Ірані стратили колишнього заступника міністра оборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі