субота, 04 червня 2022 18:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Недооцінили рішучість України": розвідка США перегляне методи прогнозування

"Недооцінили рішучість України": розвідка США перегляне методи прогнозування
Джерела AP зазначають, що перед війною "було достатньо доказів рішучості України". Фото: AP Photo

Американська розвідка досить точно спрогнозувала вторгнення Росії до України, але недооцінила "рішучість до опору" в Україні.

У зв'язку з цим спецслужби США мають намір переглянути свої методики аналізу та включити до них додаткові фактори. Про це повідомляє Associated Press.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляний, але не підкорений: український прапор з Азовсталі передали музею

У травні директорка національної розвідки США Авріл Гейнс стверджувала, що Нацрада з розвідки оцінить, як агентства аналізують такі фактори, як "воля до боротьби" та "здатність до боротьби". За її словами, обидва показники "досить складні для ефективного аналізу, і ми розглядаємо різні методології".

На розгляді два ключові питання - чому Росія воює гірше, а Україна захищається краще, ніж від них очікували західні розвідки. Джерела зазначають, що хоча Росія постійно вела "гібридні війни", вона не проводила напряму великих наземних операцій із 1980-х, тобто багато із заявлених Росією військових можливостей не були "випробувані на практиці". Водночас активний експорт зброї з РФ створював у фахівців враження, що у Москви набагато більше готових до розгортання ракетних систем і літаків, ніж виявилося насправді.

Серед інших проблем армії РФ фахівці називають "поганий моральний стан військ", зловживання наркотиками та алкоголем і відсутність унтерофіцерського складу.

Ексдиректор розвідуправління Пентагону генерал-лейтенант у відставці Роберт Ешлі сказав, що розвідники про все це знали, але не очікували, що через початок бойових дій ці фактори спричинять "каскадний обвал" і зроблять для росіян важкоздійсненними "навіть найпростіші операції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ обстрілює Україну ракетами, аби не дати змоги ЗСУ переміщатися - британська розвідка

Прогнози про здатність України до опору ґрунтувалися на тому, що між Вашингтоном та Києвом існували розбіжності щодо ймовірності вторгнення та готовності України. Джерела стверджують, що США рекомендували Україні перекинути війська з Донбасу для зміцнення оборони довкола Києва. Однак тоді Україна ігнорувала попередження, можливо, щоб придушити ймовірну паніку та захистити економіку.

На думку однієї з офіційних осіб США, президент Володимир Зеленський до цього ніколи не проходив через кризу такого рівня, з якою стикнулася його країна. Водночас він отримав всесвітнє визнання за те, що після початку вторгнення відмовився покинути країну і зумів взяти ситуацію під контроль.

Джерела AP зазначають, що перед війною "було достатньо доказів рішучості України". Анексія Криму Росією 2014 року та восьмирічна війна на Донбасі зробили жорсткішим ставлення українського суспільства до РФ, а ЗСУ пройшли через роки навчання, отримували постачання зброї зі США за всіх адміністрацій.

Президент Росії Володимир Путін у квітні пройшов курс лікування від раку. Хвороба у нього запущена. Крім того, у березні на російського лідера було скоєно замах, інформує американська розвідка.

Зараз ви читаєте новину «"Недооцінили рішучість України": розвідка США перегляне методи прогнозування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі