четвер, 24 лютого 2022 12:40

Спецтема: Ворог біля українського кордону

НАТО відреагувало на напад Росії

НАТО відреагувало на напад Росії
НАТО назвало напад Росії загрозою для євроатлантичної безпеки. Фото: Getty images

НАТО вважає дії Росії загрозливими для євроатлантичної безпеки.

Про це йдеться в офіційній заяві Альянсу.

НАТО розгортає додаткові оборонні сухопутні та повітряні сили у східній частині.

"Ми найрішучіше засуджуємо жахливий напад Росії на Україну, який є абсолютно невиправданим і неспровокованим. Наші думки з усіма загиблими та пораненими, з народом України. Ми також засуджуємо Білорусь за те, що вона дозволила цю атаку. Цей новий напад є серйозним порушенням міжнародного права, включаючи Статут ООН, і повністю суперечить зобов'язанням Росії в Гельсінському Заключному акті, Паризькій хартії, Будапештському меморандумі та Основоположному акті НАТО-Росія. Це є актом агресії проти незалежної мирної країни", - йдеться у тексті заяви.

У НАТО пообіцяли, що Росія заплатить дуже велику економічну та політичну ціну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вгатила по військовому об'єкту в Броварах. В ОП попередили про подальші атаки

"Сьогодні ми провели консультації відповідно до статті четвертій Вашингтонського договору. Ми вирішили, відповідно до нашого оборонного планування захисту всіх союзників, вжити додаткових заходів для подальшого посилення стримування та оборони в Альянсі. Наші заходи є і залишаються превентивними, пропорційними та не ескалаційними", - написали у заяві.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав про підтримку України.

"Країни НАТО проведуть зустріч, щоб обговорити наслідки агресивних дій Росії. Ми підтримуємо народ України в цей жахливий час. НАТО зробить усе можливе для захисту та оборони всіх союзників", - зазначив він.

Президент Росії Володимир Путін о 4:00 вийшов у прямий ефір та оголосив про початок "військової операції на Донбасі". Після того в різних містах України почали лунати вибухи.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан.

За інформацією прикордонників, російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Білорусь підтримала незаконні дії росіян.

Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

Українські військові збили п'ять ворожих літаків і вертоліт у зоні проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі. Відбиваючи атаку на місто Щастя, українські бійці знищили техніку та ліквідували близько 50 ворогів.

Зараз ви читаєте новину «НАТО відреагувало на напад Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі