понеділок, 31 травня 2021 17:49

НАТО не запросить Україну на саміт

НАТО не запросить Україну на саміт
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що саміт буде тільки для країн-членів Альянсу / РБК

На саміт НАТО 14 червня не запросять Україну і Грузію. У ньому візьмуть участь тільки країни-члени Альянсу.

Про це пише РБК із посиланням на заяву генсека НАТО Єнса Столтенберга на пресконференції в онлайн-форматі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек НАТО назвав спільні риси Білорусі та РФ

Зокрема, генсек заявив, що саміт буде тільки для країн-членів, оскільки буде коротким.

"Наступного разу в нас, можливо, буде більше часу. Тоді проведемо зустрічі на високому рівні з партнерами. Але не хочу спекулювати. Не знаємо, коли будуть такі зустрічі. Цього разу формат з партнерами не передбачений", - заявив Столтенберг.

За його словами, політика відкритих дверей в НАТО - велике досягнення, яке дозволило поширити демократію і права людини майже по всій Європі після Холодної війни.

"Продовжуємо роботу з країнами-партнерами, як-от Грузія та Україна. Наше послання - сфокусуйтеся на реформах, на посиленні збройних сил і служб безпеки, бо вважаємо, що це найкращий спосіб для євроатлантичної інтеграції", - сказав Столтенберг.

Міністри закордонних справ і оборони країн НАТО 1 червня обговорять ситуацію в Україні та Білорусі, а також підготовку до саміту.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба розкритикував НАТО за те, що на саміт не запросили Україну. Особливо на тлі нарощування російської агресії.

За словами Кулеби, українська сторона розуміє бажання держав-членів НАТО провести саміт у закритому режимі, щоб обговорити трансатлантичну єдність, але не розуміє, як можна було не запросити Україну.

"Якщо чесно, ми абсолютно не розуміємо, як можна проводити закритий саміт НАТО на тлі агресивних дій РФ проти України в Чорноморському регіоні та проти членів Альянсу. Маю на увазі останні розслідування в Чехії. Цього ми зрозуміти не можемо, як можна не запросити Україну, як можна не знайти формат участі України в саміті в цьому році", - заявив міністр.

Україна хоче отримати тимчасові рамки Плану дій щодо членства в НАТО і членства в Альянсі. Про це раніше заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар в інтерв'ю "Укрінформу".

Зараз ви читаєте новину «НАТО не запросить Україну на саміт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі