неділя, 08 жовтня 2023 13:35

Спецтема: Війна Росії проти України

"Напад був неочікуваним для Ізраїля" – хто дав зброю ХАМАСу

"Напад був неочікуваним для Ізраїля" – хто дав зброю ХАМАСу
Ізраїль наніс удари у відповідь на атаку ХАМАСу. Фото: Fatima Shbair

Ізраїль у відповідь на атаку на свої території розпочав операцію "Залізні мечі" проти угруповання ХАМАС. За даними ЗМІ, збройне крило палестинського ісламського руху оголосило про початок операції проти Ізраїлю під назвою "Повінь Аль-Акса".

Питання в тому – звідки у ХАМАСу стільки зброї і хто її постачає. Є кілька країн, які можуть це робити. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олег Бєлоколос, дипломат, голова правління Фонду "Майдан закордонних справ".

"Війна в цьому регіоні точиться з 1940-х років. Поки не буде повністю врегульоване близькосхідне питання, слід завжди очікувати перманентного загострення. І це не перший випадок. Чому саме зараз активізувався війна – важко сказати. Інформація надходить різна. ХАМАС веде свою пропаганду – не треба забувати про це. На першій стадії, те що видно зараз, цей напад для Тель-Авіва виявився несподіванкою", – сказав Бєлоколос.

Поки зарано робити висновки, як ці бойові дії вплинуть на війну в Україні, пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армія Ізраїлю розпочала операцію "Залізні мечі" проти руху ХАМАС

"Але очевидно, що озброєння, яке використовує ХАМАС, не виробляється на території Сектора Газа. Треба слідкувати, звідки зброя надходить. Важливо слідкувати, як відреагують ціни на нафту. Бо у їх збільшенні зацікавлена Росія. Наше Міністерство закордонних справ вже засудило напади на мирні об'єкти. Теоретично, це може бути зброя з Ірану. Але вона точно з чорного ринку. За пару днів країна буде вже відома. Щодо Росії – тут питання, що у неї самої немає великої кількості озброєння, щоб так розкидатися. Близький Схід – це перманентна війна і джерело неспокою. Треба дивитися на розвиток подій", – додав Бєлоколос.

Вранці 7 жовтня бойовики ХАМАС завдали масованого ракетного удару по Ізраїлю. У ізраїльських містах виникли пожежі, повідомляють про загиблих та постраждалих. Повітряну тривогу оголошували по всьому південному і центральному Ізраїлю, а в містах Тель-Авів, Ашкелон, Явне і Кфар-Авів було чути потужні вибухи.

Ізраїльські війська у відповідь на атаку на свої території розпочали операцію "Залізні мечі" проти угруповання ХАМАС у Секторі Газа. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) уже завдає ударів по Сектору Газа.

Зараз ви читаєте новину «"Напад був неочікуваним для Ізраїля" – хто дав зброю ХАМАСу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі