пʼятниця, 23 серпня 2024 03:26

Спецтема: Війна Росії проти України

На Шольца тиснуть вимогою відмовитися від допомоги Україні - ЗМІ

На Шольца тиснуть вимогою відмовитися від допомоги Україні - ЗМІ
Канцлер Олаф Шольц заперечує, що Німеччина планує скоротити підтримку України. Фото: eastnews.ua

Уряд Німеччини зазнає все більшого тиску вдома з вимогою відмови від підтримки України та активнішого наполягання на переговорах задля припинення війни.

Трипартійний коаліційний уряд Німеччини стає дедалі не популярнішим і стикається з критичними державними виборами у вересні, на яких прогнозують успіх крайнім як лівим, так і правим, які закликали припинити військову допомогу Києву, пише The New York Times.

Основним тягарем для уряду, який може бути паралізованим у прийнятті важливих фінансових рішень, є конституційна вимога утримувати новий бюджетний борг на рівні не більше 0,35% ВВП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина може заморозити допомогу Україні - ЗМІ

Уряд також зіткнеться з потенційною незручністю, якщо генеральний прокурор висуне звинувачення будь-яким українським чиновникам у причетності до підриву газопроводів Nord Stream у 2022 році.

Але напруженість Німеччини з Україною більш конкретно стосується бюджету на 2025 рік. Міністр фінансів Крістіан Лінднер хоче уникнути підвищення податків і скоротити бюджет, який за законом повинен бути близьким до збалансованого.

Це обмеження спричинило тиск не лише на урядову допомогу Україні, але й на обіцянку Шольца два з половиною роки тому зробити різкий стратегічний поворот і збільшити військові витрати Німеччини.

Відтоді збільшення військових витрат Німеччини в основному покривалося спеціальним фондом у розмірі 100 мільярдів євро поза межами регулярного бюджету. Лінднер наполягає на тому, щоб уряд більше не брав позабюджетні позики на спеціальні проєкти, наприклад збільшення військових витрат.

Раніше в опозиції ФРН заявили про замороження фінансової та військової підтримки Києва.

Зазначалося, що додаткові заявки від Міноборони Німеччини щодо військової допомоги Україні більше не затверджуватимуть на вимогу канцлера Олафа Шольца.

Причиною такої ситуації називають заходи жорсткої економії з боку канцелярії та міністерства фінансів ФРН.

Водночас Шольц заперечує, що Німеччина планує скоротити підтримку України. Він заявив під час виступу по телебаченню, що "взагалі нічого" не може порушити обіцянки Німеччини допомагати Україні.

Зараз ви читаєте новину «На Шольца тиснуть вимогою відмовитися від допомоги Україні - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі