четвер, 03 жовтня 2024 10:25

Між Китаєм і В'єтнамом стався конфлікт

Між Китаєм і В'єтнамом стався конфлікт
Китай жорстко напав на рибальське судно В'єтнаму. Фото: pixabay.com

В'єтнам звинувачує Китай у жорстокому нападі на в'єтнамське рибальське судно у спірних водах Південно-Китайського моря.

Життя членів екіпажу у неділю опинилися під загрозою, повідомляє Bloomberg.

"Унаслідок ймовірного нападу постраждали 10 членів екіпажу, троє з яких отримали переломи", - сказано в повідомленні.

Міністерство закордонних справ КНР, не посилаючись на інцидент, заявило у вівторок, що в'єтнамські судна незаконно вели лов риби у водах Парасельських островів без дозволу Китаю.

"Китайська влада вжила заходів, щоб зупинити їх", - йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай зробив тривожну заяву щодо Тайваню

В'єтнам висловив протест з приводу інциденту під час переговорів із посольством Китаю в Ханої. Китайці захопили близько чотирьох тонн морепродуктів, а також розбили та вилучили обладнання з судна. Збитки оцінюють у $20 220.

"В'єтнам вкрай стурбований, обурений і рішуче виступає проти жорстокого поводження китайських правоохоронних органів щодо в'єтнамських рибалок і рибальських суден, які працюють на Парасельському архіпелазі В'єтнаму", - заявив представник Міністерства закордонних справ Фам Тху Ханг.

Міністерство вимагає від Китаю повністю поважати суверенітет В'єтнаму над Парасельським архіпелагом, негайно провести розслідування та повідомити В'єтнам про результати, а також не повторювати подібні дії.

У В'єтнаму давня територіальна суперечка в Південно-Китайському морі з КНР, який претендує на більшу частину цього району як на свою територію.

У Китаї біля пірсу суднобудівного заводу затонув новітній атомний ударний підводний човен ВМС КНР. Інцидент стався на верфі неподалік міста Ухань у центральному Китаї ще наприкінці травня, повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на власні джерела в уряді США.

Зараз ви читаєте новину «Між Китаєм і В'єтнамом стався конфлікт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі