вівторок, 22 березня 2022 21:15

Метеорологічні компанії не будуть надавати інформацію Росії, бо бояться хімічних атак

Метеорологічні компанії не будуть надавати інформацію Росії, бо бояться хімічних атак
Кремль може використати інформацію про погоду для хімічної атаки. Фото: Pexels

Постачальник метеорологічних даних ЕВМЕТСАТ призупинив співпрацю з Росією.

Експерти бояться, що Кремль може використати дані про погоду для планування біологічних чи хімічних атак, передає Reuters.

Раніше щонайменше ще три європейські метеорологічні організації припинили обмін даними з Росією.

ЕВМЕТСАТ керує мережею супутників, які миттєво надають інформацію про погоду.

Компанія припинила надсилати дані з супутників ЄС до Росії та Білорусі за вказівкою Європейської комісії, але продовжував передавати інформацію з інших європейських супутників та метеорологічні спостереження від урядів у всьому світі. Деякі західні експерти зі зброї вважають, що Росія може використати цю інформацію для планування хімічних та біологічних атак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На саміті НАТО обговорять можливе застосування Росією хімічної чи біологічної зброї

"Якщо, гіпотетично, ви плануєте атаку, при якій ви розпорошуєте хмару хімікатів або патогенів, вам потрібно буде взяти до уваги метеорологічні дані. Ви б не хотіли, щоб ця штука вдарила по ваших власних силах", - повідомила експертка з біологічних загроз Філіппа Ленцос.

Високопосадовці США та України готуються до можливого застосування Росією хімічної зброї. Представник Пентагону Джон Кірбі заявив у неділю програмі "Цей тиждень" ABC, що США "не бачили нічого, що вказувало б на неминучу хімічну або біологічну атаку прямо зараз", але підкреслили, що департамент "дуже, дуже уважно стежить за цим".

Міністерство оборони Великої Британії теж вважає, що Росія може планувати застосувати хімічну або біологічну зброю в Україні, щоб інсценувати атаку на власні війська.

Зараз ви читаєте новину «Метеорологічні компанії не будуть надавати інформацію Росії, бо бояться хімічних атак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі