понеділок, 04 грудня 2023 05:30

Металеві дахи зривало й несло зі швидкістю до 300 км/год

Металеві дахи зривало й несло зі швидкістю до 300 км/год
Наслідки стихії в провінції Східний Давао / Wikipedia

4 грудня 2012-го тайфун 5-ї категорії Пабло стався на Філіппінах. Повінь зруйнувала цілі села й забрала життя понад 1 тис. людей. Це був найсильніший тайфун, який коли-небудь налітав на острови Південно-Східної Азії.

У найпостраждаліших районах, у провінціях Долина Компостела й Східний Давао, проливні дощі спричинили зсуви ґрунту й повені. Велика вода зруйнувала фермерські й шахтарські міста вздовж узбережжя, зрівнявши із землею бананові плантації, і повністю знищивши засоби для існування деяких громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'єтнам евакуює майже 500 тис. населення через потужний тайфун

Деякі міста були повністю зруйнованими, залишивши після стихії купи бруду на місці колишніх будинків. Залізні дахи будинків зривало поривами вітру до 300 км/год, й вони літали, мов мачете. Понад 200 тис. осіб виявилися ізольованими на певний час, не маючи змоги нікуди дістатися через зсуви ґрунту й підвищення рівня води.

Коли наприкінці листопада шторм уперше виявили на радарах, небезпеку не зауважили. Але 30 листопада він швидко набрав сили й швидкості. Щойно уряд усвідомило загрозу, поспішив евакуювати людей з найнебезпечніших районів. Але жителів було складно переконати.

Близько 20 тайфунів і штормів щороку вдаряють по півночі й центру Філіппін, але рідко бувають у південних регіонах. Попередження про евакуацію серйозно не сприймали.

Навіть понад 170 тис. філіппінців, які прислухалися до попередження про втечу та евакуювалися, зазнали лиха. Повені й сильні вітри вдарили навіть по місцях, де жителі мали бути в безпеці.

Загиблих обчислювали сотнями. Їх кількість зростала з плином часу, а зниклих безвісти так і не знаходили. Сотні тисяч філіппінців залишилися в злиднях. 2013 року Філіппіни пережили ще один сильний тайфун Хайян. На відновлення після цих стихійних лих знадобилися роки.

Зараз ви читаєте новину «Металеві дахи зривало й несло зі швидкістю до 300 км/год». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі