середа, 28 серпня 2024 11:08

Макрон пропонував Дурову громадянство в обмін на послугу - ЗМІ

Макрон пропонував Дурову громадянство в обмін на послугу - ЗМІ
Макрон пропонував Дурову перенести штаб-квартиру Telegram до Парижа. Фото: eastnews.ua

У 2018 році президент Франції Еммануель Макрон зустрічався із засновником Telegram Павлом Дуровим за ланчем і пропонував перенести штаб-квартиру месенджера до Парижа.

Тоді ж Макрон обговорював можливість надання Дурову французького громадянства, повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на власні джерела.

"Від пропозиції Макрона Дуров тоді відмовився. Водночас у 2021 році росіянин все ж отримав французьке громадянство. Крім того, за рік до цієї зустрічі французькі спецслужби провели спільну операцію з ОАЕ, в результаті якої був зламаний iPhone Дурова", - стверджують співрозмовники видання, знайомі з цією справою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арешт Дурова оголив потребу РФ у безпечних каналах військового зв'язку

Французькі силовики були вкрай стурбовані тим, що "Ісламська держава" використовує Telegram для вербування бойовиків і планування атак. За словами близької до Дурова людини компанія роками ігнорувала виклики і судові накази, надіслані правоохоронними органами, які накопичувалися на електронній адресі компанії.

Шпигунська операція, про яку також не повідомлялося раніше, мала кодову назву "Фіолетова музика".

"Хоча немає жодних ознак того, що ці попередні дискусії з Макроном або злам телефону Дурова відіграли якусь роль у його затриманні, ці деталі проливають нове світло на довгі і складні стосунки Дурова з Францією та ОАЕ", - йдеться у публікації.

Telegram почав набирати популярність і піднявся на друге місце в рейтингу соціальних мереж в американському App Store. Причиною став арешт засновника застосунку Павла Дурова у Франції 25 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Макрон пропонував Дурову громадянство в обмін на послугу - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі