вівторок, 18 липня 2023 08:10

Кремль посилює Росгвардію спецпідрозділами та військовою технікою ‒ аналітики пояснили причини

 

Після заколоту "вагнерівців" російська влада намагається реорганізувати свій апарат внутрішньої безпеки.

Зокрема, Кремль перевів до складу Росгвардію один зі спецпідрозділів і хоче наділити її озброєнням, яке допоможе ефективніше боротися з бунтівниками. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Разом з тим, за даними російських ЗМІ, з початку війни проти України Кремль звільнив щонайменше вісьмох воєначальників, не призначивши їх повторно на нові посади.

Так, депутат російської Держдуми Олександр Хінштейн заявив про офіційну передачу спецпідрозділу "Гром" Федеральної служби контролю за обігом наркотиків (МВС РФ) в управління Росгвардії. За його словами, рішення було ухвалено, щоб "добути вигоду" з ключової ролі Росгвардії у гарантуванні внутрішньої безпеки країни.

Аналітики вважають, що рішення про передачу "Грома" свідчить про прагнення Кремля консолідувати під командуванням Росгвардії ефективні сили для боротьби з бунтівниками в РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії затримали куратора пропутінських Telegram-каналів ‒ ЗМІ

Держдума 17 липня також додатково оголосила, що розглядає внесення змін до федерального закону, які дозволять Росгвардії мати на озброєнні транспортну авіацію, бойові, транспортні та багатоцільові вертольоти, бойові машини піхоти. А також бронетранспортери, комплекси зв'язку, катери, інженерне обладнання та інше військове й воєнізоване спорядження.

"Перекидання підрозділів "Гром" до Росгвардії, а також рішення про надання їй важкої бойової техніки підтверджують попередню оцінку про те, що Кремль продовжує зусилля щодо консолідації свого апарату внутрішньої безпеки навколо структур Росгвардії. Однак кілька гравців у сфері внутрішньої безпеки РФ висловили стурбованість і невдоволення передачею "Грома", а реорганізація органів внутрішньої безпеки може спричинити посилення напруженості всередині Росії", – зазначають в ISW.

Водночас російське опозиційне видання "Верстка" повідомило, що з початку війни влада РФ звільнила щонайменше вісьмох воєначальників, не призначивши їх повторно на нові посади.

Зокрема, Кремль, ймовірно, звільнив командувачів:

– 1-ю гвардійською танковою армією (Західний військовий округ) генерал-лейтенанта Сергія Киселя у березні 2022 року;

– Чорноморським флотом віцеадмірала Ігоря Осіпова в травні 2022 року;

– Південним військовим округом генерала Олександра Дворнікова влітку 2022 року;

– Західним військовим округом генерал-полковника Олександра Журавльова в жовтні 2022 року;

– Східним військовим округом генерал-лейтенанта Рустама Мурадова в квітні 2023 року;

– заступника міністра оборони Росії з тилу генерал-полковника Михайла Мізінцева в квітні 2023 року.

Видання також нагадує про поки не підтверджену інформацію щодо усунення командувача ВКС Росії та колишнього заступника командувача російського угрупування в Україні генерала армії Сергія Суровікіна після повстання ПВК "Вагнер" 24 червня. А також про звільнення командира 106-ї гвардійської повітрянодесантної дивізії генерал-майора Володимира Селіверстова в середині липня.

За інформацією "Верстки", російське командування перепризначило генерал-майора Івана Попова на невстановлену посаду в Сирії після його усунення з посади командувача 58-ї загальновійськової армії.

За даними ISW, Мурадов також може виконувати роль радника російського миротворчого контингенту в Нагірному Карабаху.

Російський генерал Сергій Суровікін перебуває під арештом за підозрою у зв'язку з бунтом власника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина. Його нібито затримала ФСБ і поки не висунула жодних звинувачень, повідомляють ЗМІ з посилання на джерело у російських правоохоронних органах.

Раніше повідомляли, що Сергія Суровікіна після бунту "вагнерівців" допитали та відпустили.

Зараз ви читаєте новину «Кремль посилює Росгвардію спецпідрозділами та військовою технікою ‒ аналітики пояснили причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі