вівторок, 21 вересня 2021 15:58

Кремль відреагував на рішення ЄСПЛ у справі вбивства Литвиненка

Кремль відреагував на рішення ЄСПЛ у справі вбивства Литвиненка
У Кремлі визнали голослівними висновки ЄСПЛ у справі Литвиненка. Фото: Reuters

Рішення Європейського суду із прав людини, який визнав Росію відповідальною за вбивство експрацівника ФСБ Олександра Литвиненка, є голослівним, оскільки суд не може мати всієї інформації в цій справі.

Про це заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи рішення Страсбурзького суду в справі Литвиненка.

"Навряд ЄСПЛ має якісь повноваження, технологічні можливості дістати інформацію про це. Досі немає жодних результатів цього розслідування. Тому так стверджувати - голослівно", - сказав Пєсков, пише "Интерфакс".

На запитання, чи готові в Кремлі погодитися з вердиктом ЄСПЛ, Пєсков заявив, що вони "не готові прислухатися до таких рішень".

21 вересня 2021-го стало відомо, що ЄСПЛ визнав РФ відповідальною за смерть Олександра Литвиненка у Великобританії. Суд постановив, що російська сторона має виплатити вдові Марині Литвиненко €100 тис. компенсації.

Литвиненко - підполковник ФСБ. 1998 року заявив, що керівництво наказало йому й колегам убити Березовського. 2000-го, після порушення щодо нього в Росії низки кримінальних справ, утік із родиною у Велику Британію, де дістав політичний притулок.

Став агентом британської розвідки MI6, а також співпрацював з іспанської розвідкою і прокуратурою Іспанії, передаючи відомості про російську мафію в Європі та її зв'язки з російськими чиновниками. Критикував російську владу й особисто Путіна, звинувачуючи в багатьох злочинах, зокрема корупцію і педофілію.

Звинувачував спецслужби Росії в організації вибухів житлових будинків у Росії 1999 року й інших терактах для збільшення рейтингу Путіна та його приходу до влади. У листопаді 2006-го помер у Лондоні внаслідок отруєння полонієм-210.

Зараз ви читаєте новину «Кремль відреагував на рішення ЄСПЛ у справі вбивства Литвиненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі