четвер, 10 вересня 2020 17:10

Коня клонували для порятунку виду

Коня клонували для порятунку виду
Жеребець Курт / Revive and Restore

Учені вперше успішно клонували дикого коня за ДНК 40-річної давнини, щоб урятувати рідкісний вид від зникнення.

Учені успішно клонували коня Пржевальського – останню у світі породу справді диких коней. Жеребець Курт народився від сурогатної матері, домашньої кобили, 6 серпня у ветеринарній клініці в Техасі. ДНК для клонування взяли ще 1980-го. Про це пише The Daily Mail.

Коней Пржевальського практично не залишилося в дикій природі – живуть лише в зоопарках і заповідниках. Є близько 2000 коней цього виду.

Останнього дикого коня Пржевальського бачили в дикій природі 1969-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Природа руйнується небаченими темпами: вчені б'ють на сполох

"Це народження розширює можливості генетичного порятунку видів, що на межі зникнення. Сучасні репродуктивні технології, включаючи клонування, можуть врятувати види і дати нам змогу відновити генетичне різноманіття, яке в іншому разі з часом втратимо", - сказав директор з відродження та відновлення видів Раян Пелан.

"Жеребець Курт повністю здоровий та здатний до розмноження. Він б'ється головою і копитами, коли його територію ставлять під сумнів, а також вимагає молока від сурогатної матері" - каже провідний науковець Шон Волкер.

Коні Пржевальського – останній вид коней, яких ніколи не одомашнили. Полювання, знищення природного ареалу проживання і конкуренція зі стадами призвели до того, що популяція цих коней різко скоротилася після ІІ світової війни.

В Україні вони живуть в "Асканії-Нові" та акліматизовані в Чорнобильській зоні відчуження.

Зараз ви читаєте новину «Коня клонували для порятунку виду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі