середа, 11 жовтня 2023 15:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Коли нарешті здохне Путін?

Коли нарешті здохне Путін?
Путін під час виступу в рамках дискусійного клубу "Валдай" в Сочі, 5 жовтня / East News

Думки у виданні The Hill професор політології в американському Університеті Рутгерса Олександра Мотиля

Про старих солдатів можуть забути, але диктатори зазвичай закінчують ганебно або вмирають неоплаканими. Кремлівська пропаганда стверджує, що Володимир Путін не правитиме Росією вічно. Але коли можна очікувати, що він покине свої бункери та палаци - ногами вперед або в наручниках?

Зазвичай проникливий російський аналітик-демократ Валерій Соловей передбачає, що Путін смертельно хворий і не доживе до кінця цього року. Як стверджують багато його критиків, це може бути виданням бажаного за дійсне. Або це може бути хитра таємна змова, спрямована на те, щоб роззброїти опонентів Путіна та приспати їх пильність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Або, як наполягає Соловей, це може бути правдою. Оскільки він фактично поставив всю свою репутацію на передчасну смерть Путіна, важко не зробити висновок, що Соловей справді це має на увазі.

Соловей, колишній професор престижного Московського державного інституту міжнародних відносин, живе в російській столиці, і стверджує, що має доступ до інсайдерів у коридорах влади, зневажливо та образливо відгукується про Путіна та відкрито розповідає про реформаторські плани, які він та його колеги реалізують, коли прийдуть до влади. Це неназване вище начальство не лише дає йому конфіденційну інформацію, а й захищає від гніву Путіна.

У Путіна є кілька двійників

Соловей також наполягає, що у Путіна є кілька двійників і що в більшості його останніх публічних виступів і розмов з деякими іноземними лідерами насправді фігурував двійник, а не справжній Путін. Коли Путін помре, двійник візьме на себе його роль, доки еліти не вирішать, що пора відкрити світові правду. Мабуть, після того, як якась група візьме верх у боротьбі за владу після Путіна. Тоді двійника може чекати нещасливе майбутнє.

Соловей розуміє, що все це звучить "фантастично", але, як він каже, це сьогоднішня Росія.

Нам не обов'язково погоджуватися з діагнозом аналітика щодо Путіна та Кремля, щоб знати, що з колишнім сильним лідером Росії не все добре, політично та фізично. Коливання та розгубленість, які він виявив 23-24 червня під час спроби державного перевороту глави ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, були сумними. Невдоволення еліти його веденням катастрофічної війни з Україною підтверджують багато джерел. Незалежно від того, чи страждає Путін на хворобу Паркінсона або рак, очевидно, що той, хто живе в бункерах, зустрічає гостей за величезними столами, їздить лише потягом і справді вірить, що президент України Володимир Зеленський - нацист, має серйозні психологічні та когнітивні проблеми, які можуть дискваліфікувати його з ефективної керівної ролі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Таким чином, немає змоги, щоб його поплічники не знали, що Путін, колишній мачо з чорним поясом дзюдо, програє. Вони також повинні знати, що він - головна перешкода для вирішення війни. Прихильники жорсткої лінії вважають, що він занадто м'який і має негайно видати указ про масову мобілізацію, оголосити воєнний стан і націоналізувати активи олігархів.

Прихильники м'якої лінії вважають, що він занадто відданий веденню суїцидальної боротьби, і тому нездатний піти на поступки та досягти якогось миру з Україною та Заходом. Звичайні росіяни, які отримують інформацію з державного телебачення, все ще, здається, захоплюються Путіним, але вони не мають права голосу в фашистській системі, яку він збудував, і тому це не має значення, принаймні на зараз.

Якщо Путін завтра помре, здатність і бажання Росії вести війну зменшаться

Таким чином, аналізи війни, які не враховують хитке становище Путіна, не здатні оцінити справжній стан речей. Якщо Путін завтра помре, здатність і бажання Росії вести війну, безперечно, постраждають і, можливо, зменшаться. Якщо фізичне, психічне і політичне здоров'я Путіна продовжить погіршуватися, здатність Росії приймати важливі рішення погіршиться. Якщо Путін чарівним чином оживе, або доведуть, що у нього ідеальне політичне та фізичне здоров'я, Росія продовжить воювати, а її солдати продовжать гинути у дуже великій кількості.

Прогноз, який робить Соловей щодо неминучої смерті Путіна, може бути безглуздим і незабаром виявиться хибним, але помилково думати, що російський тиран завтра залишиться таким же енергійним, як і в день, коли прийшов до влади в 1999 році. Політики відчувають дискомфорт від гіпотетичних запитань, таких як "Що будете робити, коли Путін піде геть?", але немає альтернативи нагадувати собі про фізичну та політичну смертність Путіна. А можливо, і про смертність його системи та держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Якщо Путін піде, то піде теж його режим, стрижнем якого він є. І якщо режим впаде, так само впаде РФ. Особливо якщо якась незадоволена нація, можливо, чеченці вирішить зробити великий ривок вперед і проголосить незалежність. Багато російських аналітиків і коментаторів прогнозують "смутний час" у найближчому майбутньому Росії, оскільки відхід або недієздатність Путіна спричинить системну кризу, яка, незалежно від результату, виявиться глибоко дестабілізуючою та кривавою.

Такий момент може бути добрим чи поганим, але пора для світу підготуватися як до надій, так і до страхів, які породить неминучий відхід Путіна.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Коли нарешті здохне Путін?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі