понеділок, 24 липня 2023 17:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Китай продає Росії багато устаткування для війни – ЗМІ

Китай продає Росії багато устаткування для війни – ЗМІ
Китайські компанії закуповують дрони для Росії. Фото: Pexels

Китай продає Росії нелетальне озброєння для війни проти України.

Лише цього року РФ імпортувала дрони на понад $100 млн. Це у 30 разів більше, ніж імпортувала Україна, пише Politico.

Китай експортує кераміку, яку використовують у бронежилетах. Експорт зріс на 69%, до понад $225 млн. Для України експорт впав на 61% – до 5 млн.

Митні документи свідчать, що російські покупці задекларували замовлення на сотні тисяч бронежилетів і шоломів виробництва Shanghai H Win. Представники компанії не змогли пояснити журналістам, чому їхні товари опинилися у росіян.

"Китай, попри заклики до миру, наближається до червоної лінії, постачаючи Росії достатньо нелетального, але корисного у військовому відношенні обладнання, щоб мати матеріальний вплив на війну президента Володимира Путіна проти України. Захисного спорядження було б достатньо, щоб спорядити багатьох чоловіків, мобілізованих Росією після вторгнення. Крім того, є безпілотники, які можна використовувати для наведення артилерійського вогню або скидання гранат, і теплові оптичні приціли", – пише видання.

Дрони DJI купували фірми під назвою "Гіганщина" і "Воздух". А також "Небесная механика", яка до війни була офіційним дистриб'ютором китайської компанії в Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦНС: крадене українське зерно Росія продає у Китай

Представник DJI сказав, що компанія та її дочірні фірми добровільно припинили всі поставки та операції в Росії та Україні 26 квітня 2022 року.

DJI заявляє, що розірвала співпрацю з "Небесною механікою". Але російська компанія подала додаткові декларації про постачання дронів китайській компанії 15 вересня і 27 березня цього року.

Пошук в ImportGenius підтвердив, що китайська компанія Iflight досі постачає дрони DJI "Небесній механіці" через гонконгську компанію Lotos. Останню партію доставили 10 жовтня минулого року. Країна походження поставок – Росія.

"Очевидним є те, що Китай, попри всі свої заяви про те, що він є нейтральним гравцем, насправді підтримує позиції Росії у цій війні", – сказала провідна аналітикиня з питань китайської оборонної та зовнішньої політики Хелена Легарда.

Більшість російських компаній зі списку імпортерів китайської продукції заперечили купівлю товарів для потреб армії РФ.

"Російські компанії мають вагомі підстави побоюватися західних санкцій, якщо вони причетні до торгівлі, яка підтримує військові зусилля Кремля. Після того, як у березні Politico повідомило, що компанія під назвою Tekhkrim імпортує китайську штурмову зброю та декларує її як "мисливські рушниці", США наклали санкції на компанію", – йдеться у статті.

У DJI заперечують. Кажуть, що не можуть знайти жодних записів про прямі продажі в Росію з 16 квітня 2022 року. У компанії Aute кажуть, що не знають про будь-які продажі в Росію. Обіцяють провести внутрішнє розслідування.

ЗМІ пишуть, що експортери продали БПЛА від Autel майже на $2 млн. Останню партію відвантажили у лютому 2023 року.

Зараз ви читаєте новину «Китай продає Росії багато устаткування для війни – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі