четвер, 19 липня 2018 12:06

Як у справжньому Мордорі: США знайшли "Башту", в якій працювали російські хакери

Як у справжньому Мордорі: США знайшли "Башту", в якій працювали російські хакери
Троє російських хакерів-розвідників працювали із хмарочоса "Рота Тауер" у Москві. Фото: Meduza

Американські спецслужби змогли знайти одну із штаб-квартир російського ГРУ - військову частину 74455. З неї проводилася частина хакерських атак на США під час президентських виборів 2016 року. Вона знаходиться у 21-поверховому бізнес-центрі "Новатор", також відомому як "Рота Тауер". Його побудував засновник російського "Антимайдану" Дмитро Саблін.

Російські розвідники називають будівлю "Баштою", стверджують у Мінюсті США. Хмарочос розташований у московському районі Хімки за адресою вул. Кірова 22. Там працювали троє із 12 розвідників, яких Велике журі звинуватило у втручанні в вибори. Вони діяли під хакерськими акаунтами Guccifer 2.0 и DCLeaks. Збирали інформацію через розсилання фішингових листів, повідомляє "Радіо Свобода". Такі листи містять заклик перейти за посиланням. Якщо це виконати, можна відкрити доступ до інформації на комп'ютері.

"Новатор" будували кілька років. Ввели в експлуатацію 2015-го. Кадастрова вартість будівлі разом з ділянкою землі - 324,2 млн руб. - близько $5,15 млн.

Хмарочос побудував власник холдингу "Рота Девелопмент" Дмитро Саблін. Він є депутатом Держдуми, колишнім членом Ради Федерації та одним із керівників всеросійської громадської організації "Бойове братство". 2015-го Саблін разом з лідером пропутінського байкерського клубу "Нічні вовки" Хірургом (Олександром Залдостановим) заснував рух "Антимайдан". Туди увійшли "Бойове братство", а також низка військових і козацьких організацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін є відповідальним за втручання в американські вибори - Трамп

За місяць до атак на США хмарочос купило АТ "Оборонстрой" - одна зі структур Міністерства оброни РФ. Юридична адреса "Оборонстрой" знаходиться поруч із військовою частиною 26165. З неї також вели атаку російські розвідники, повідомляє Meduza.

Саблін має з російським Міноборони інші ділові зв'язки. "Оборонстрой" шукав для хмарочоса обслуговуючий персонал. Інші структури обронного відомства проводили тендери на запуск в експлуатацію системи промислового кондиціонування, ремонт розсувних дверей і вивезення сміття. Управління російського Міноборони в Криму завинило головному антимайданівцю 150 млн руб. - $2,4 млн. Як відкупні віддало частину колишньої підземної бази підводних човнів у Балаклаві. Там зараз працює музей холодної війни.

Трамп знав про наміри Великого журі оголосити підозру 12 ГРУ-шникам. Віддав розпорядження зробити це до зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у столиці Фінляндії Гельсінкі. Таким чином хотів отримати перевагу під час саміту. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на поінфромовані джерела.

Співробітники ГРУ атакували комп'ютери понад 300 осіб, вважає американський Мінюст. Серед постраждалих - особи, пов'язані з Національним комітетом Демократичної партії США, партійним комітетом з виборів в конгрес і президентською кампанією Гілларі Клінтон. Хакери розсилали листи від імені Google, які нібито містили повідомлення про налаштування безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Як у справжньому Мордорі: США знайшли "Башту", в якій працювали російські хакери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі