четвер, 07 січня 2021 07:30

Ісламські фанатики розстріляли журналістів сатиричного видання

Ісламські фанатики розстріляли журналістів сатиричного видання
Мурал біля редакції журналу Charlie Hebdo в Парижі / Getty Images

Близько полудня 7 січня 2015-го ісламські фанатики увірвалися в редакцію французького сатиричного журналу Charlie Hebdo, убивши 12 осіб. Цей напад став їх відповіддю на карикатури на пророка Мухаммеда, опубліковані в журналі.

Журнал мав досвід ворожості та погроз зі сторони ісламістів. У 2006-му видання передрукувало скандальну карикатуру з Мухаммедом із голландської газети Jyllands-Posten, за що її працівникам погрожували смертю. У 2011-му редакцію Charlie Hebdo підірвали бомбою у відповідь на випуск, який містив карикатури на пророка Мухаммеда.

Видавничий директор журналу, карикатурист Стефан Шарбонно, був відвертим критиком релігії, особливо радикального ісламу. Він був включений в список найбільш розшукуваних осіб, який терористична організація "Аль-Каїда" склала в 2013-му. Як і багато-хто у Франції, працівники Charlie Hebdo вірили в цінність світської держави і критикували як радикальний іслам, так і католицизм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карикатурист "Шарлі ебдо": мій гумор гострий і корозійний

Напад 2015-го скоїли два брати-французи алжирського походження - Саїд і Шеріф Куашамі. Вони змусили працівницю Корінн Рей відкрити двері в офіс. Після чого відкрили вогонь по працівникам.

Після полювання на терористів, яке тривало 2 дні, поліція їх знайшла в промисловій зоні за межами Парижа, і застрелила в перестрілці. Приблизно в той же час їх знайомий Амеді Кулібалі, котрий присягнув на вірність терористам із ІДІЛ, взяв заручників в кошерному магазині в Парижі. Він убив 4-ох осіб, євреїв, перш ніж його застрелила поліція.

Після нападу по світу прокотилися акції солідарності з вбити журналістами під девізом - Je suis Charlie, тобто "Я - Шарлі". Вбивства сприйняли у Франції та країнах Заходу не лише як теракти, а й як посягання на свободу слова.

Charlie Hebdo продовжує друкувати карикатури. Його перший випуск після теракту вийшов накладом понад 8 млн примірників, що в геометричній прогресії більше, ніж у будь-якого попереднього випуску. У ньому були роботи убитих, а на обкладинці Мухаммед, зображений зі сльозою на очах і табличкою: Je suis Charlie.

Зараз ви читаєте новину «Ісламські фанатики розстріляли журналістів сатиричного видання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі