четвер, 03 серпня 2023 00:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Хто наші вороги, крім Росії

Хто наші вороги, крім Росії
Редактор Майкл Міклаучич вважає, що Захід має продовжувати підтримувати імідж Путіна як військового злочинця, яким він і є / National Defense University

Думки на сайті The Financial Times старшого наукового співробітника Університету національної оборони та головного редактора журналу PRISM Майкла Міклаучича

Неспровокована війна Росії проти України триває вже 18 місяців. Це війна крові та заліза. Позбавлена нюансів чи двозначності так званої "сірої зони". Це старомодна війна у стилі хеві-метал.

Відчайдушно намагаючись перемогти, Росія загрожує ядерною відплатою будь-якій ескалації, яку підтримує Захід. У цих обставинах можна запитати, чи залишається "сіра зона" справжньою концепцією? Кібератаки, дезінформація та кампанії впливу все ще актуальні? Відповідь – гучне "Так".

Україна - лише один фронт у великій війні глобального масштабу за те, що припустимо, а що ні у міжнародних відносинах

Україна – лише один фронт у великій війні глобального масштабу за те, що припустимо, а що ні у міжнародних відносинах. Хоча захист суверенітету України є життєво важливим, війна за майбутній глобальний порядок також ведеться на багатьох інших фронтах, і Росія не єдиний наш супротивник.

Інара Мурнієце, міністр оборони Латвії, недавно попередила, що неправильно думати, що Росія ослаблена цією війною і не здатна на стратегічні сюрпризи. Навпаки, незважаючи на те, що її збройні сили показали себе в Україні погано, РФ зберігає стійку здатність підривати наші інтереси за допомогою повного набору інструментів, які не досягають порогу військового бою. У 2016 році російські тролі втрутилися в президентські вибори у США. У 2017 році група хакерів Sandworm, яку підтримав Кремль, запустила в онлайн-світ шкідливий вірус NotPetya, що коштувало світовій економіці мільярди доларів. Російська машина інформаційної війни може посіяти розбрат у сильних і слабких країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є три сценарії завершення війни в Україні" - Юрій Пойта

Китай теж використовує складний набір інструментів "сірої зони", включаючи економічний та торговельний примус, військово-морську міць, величезний флот "рибальських" суден для залякування сусідів у Південно-Китайському морі, мілітаризацію атолів у Південно-Китайському морі, інститути Конфуція на Заході, університети та пости поліції в інших країнах, щоб стежити за китайцями-експатріантами. У 2021 році Китай запровадив торгове ембарго та інші санкції щодо Литви у відповідь на відкриття тайванського представництва у Вільнюсі.

Невоєнні засоби, доступність просування стратегічних інтересів країни, останніми роками розширилися. Наші противники ефективно використовують їх. Російські та китайські інформаційні кампанії покладають провину за війну в Україні на розширення НАТО та гегемоністський "Захід". Друзі України можуть визнати це брехнею, але вона знаходить відгук на Глобальному півдні та в анклавах легковірних думок у Європі та США.

Військова допомога Україні стримує перемогу Росії, але веде до замороження конфлікту. РФ володіє більш як 15% України. Це означало б перемогу Росії. Москва також окупує 20% Грузії, 12% Молдови і поглинає Білорусь у "союзну державу"

Зброя, навчання та розвіддані, надані Заходом Україні, стримують військову перемогу Росії, але самі по собі ведуть до замороження конфлікту з Росією, яка утримує понад 15% території України. Це означало б перемогу Росії. Москва вже окупує 20% Грузії та 12% Молдови, а також поглинає Білорусь у свою "союзну державу".

Лише військова підтримка не може призвести до перемоги України, тим більше до перемоги у більш масштабній боротьбі за ліберальний світовий порядок. Якщо хочемо зберегти цей порядок, то повинні опанувати темні мистецтва "сірої зони", використовуючи повний арсенал підпорогових інструментів, заснованих на невійськових елементах стратегічної сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Імідж Володимира Путіна як військового злочинця та підтримка ордера на арешт, виданого Міжнародним кримінальним судом, показують, як Захід може це зробити. Внаслідок ордера МКС, Путін був змушений скасувати поїздку до Південної Африки на зустріч країн БРІКС. У липні лише 17 глав африканських країн із 54 відвідали путінський саміт "Росія-Африка", порівняно з 43 країною у 2019 році, що обмежило його можливості впливати на Чорний континент. Щоб використати цей успіх, західні країни повинні продовжувати наражати Путіна на остракізм і мобілізувати всю свою інформаційну вогневу потугу, щоб підтримувати для Путіна імідж злочинця, яким він і є.

Неминучу актуальність "сірої зони" не можна скидати з рахунків. Навпаки, саме там здобудеться перемога України, і в ширшому конфлікті буде перемога за майбутній світовий порядок.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Хто наші вороги, крім Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі