вівторок, 18 жовтня 2022 12:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Ґвалтівникіи та вбивці з тюрем РФ можуть опинитися на фронті: деталі

Ґвалтівникіи та вбивці з тюрем РФ можуть опинитися на фронті: деталі
Де-факто у Росії вже масово мобілізують злочинців. Фото: розміщене на ukrinform.ua

Парламентський комітет Росії з оборони екстрено скасовує формально чинну заборону на мобілізацію ув'язнених за тяжкі злочини.

18 жовтня Російська Держдума може скасувати дію закону від 1997 року, що дозволить сотням тисяч умовно засуджених і тих, які відбули покарання, воювати проти України вже легально, пише ВВС.

Виключити із закону відповідний пункт про "громадян, які мають незняту чи непогашену судимість за тяжкі злочини", запропонував голова комітету з оборони Держдуми Андрій Картаполов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чмобілізованим" росіянам пояснили, як здатися у полон

Згідно із загальною класифікацією злочинів, до тяжких належать ті, за які можна отримати до 10 років позбавлення волі. Наприклад, вбивство, торгівля людьми, зґвалтування.

На офіційному порталі "Объясняем РФ", де коментують особливості нинішньої мобілізації, йдеться, що до погашення судимості мобілізувати людину до армії не можна.

При цьому військкомати за допомогою кримінально-виконавчих інспекцій уже мобілізують людей із судимістю, не чекаючи на зміну закону, стверджують правозахисники.

Умовно засуджені, яким вручали повістки, коли вони приходили відзначатись у кримінально-виконавчу інспекцію, зверталися і до правозахисної організації "Русь сидящая", підтвердила керівник її юридичного департаменту Ольга Подоплелова.

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив мобілізацію. Майже 1 млн росіян втекли з РФ в інші країни.

14 жовтня Путін заявив, що "часткова" мобілізація в Росії має завершитися протягом двох тижнів.

Під час контрнаступу ЗСУ на східному фронті в полон потрапила велика кількість мобілізованих росіян. Частина з них провоювали 12 днів.

Минулого місяця з'явилося відео з полоненим окупантом, якого мобілізували у військкоматі в Москві.

Зараз ви читаєте новину «Ґвалтівникіи та вбивці з тюрем РФ можуть опинитися на фронті: деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі