середа, 10 травня 2023 02:53

ФБР знищило російську шпигунську програму

ФБР знищило російську шпигунську програму
Шпигунську програму росіян викрили і знищили. Фото: Укрінформ

Федеральне бюро розслідувань США викрило і знищило кібершпигунську програму росіян під кодовою назвою "Змія".

Шпигунський засіб використовував хакерський підрозділ ФСБ протягом майже 20 років. Про це йдеться в пресрелізі Міністерства юстиції США.

Програма "Змія" була призначена для викрадення конфіденційних документів із сотень комп'ютерних систем у щонайменше 50 країнах, які належали урядам країн-членів НАТО, зокрема США, а також журналістам та іншим особам, що представляють інтерес для РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світить до 15 років тюрми: зрадники допомагали ФСБ здійснювати хакерські атаки проти України

Для ліквідації "Змії" ФБР розробило операцію "Медуза". У її межах шпигунський застосунок змусили перезаписувати власний код, що й вивело його з ладу.

США висунули звинувачення чотирьом держслужбовцям РФ у хакерських атаках по всьому світу

Американський посадовець, причетний до операції, назвав "Змію" "головним інструментом" кібершпигунства з боку Росії. Він висловив сподівання, що в результаті ліквідації програми Москву вдалось "викорінити з віртуального поля бою".

Західні спецслужби не перший рік викривають російські хакерські угруповання, які контролюються спецслужбами або розвідкою.

Минулого року Служба безпеки України нейтралізувала сотні кібератак на українські теплоелектроцентралі й обленерго. Майже 30 атак могли стати надкритичними. Адже ракетні удари по українських об'єктах енергетики часто супроводжуються і кібератаками.

Після рішення Німеччини передати Україні танки Leopard російські хакери атакували офіційні органи та інфраструктуру ФРН. Кібератаки торкнулися сайтів аеропортів, установ фінансового сектора, органів влади федерального та земельного рівнів, зокрема, МВС землі Баден-Вюртемберг. Відповідальність за атаки взяло на себе російське хакерське угруповання Killnet, лояльне до російського диктатора Володимира Путіна.

У січні 2023 пов'язане з Кремлем хакерське угрупування Cold River атакувало американські лабораторії, що вивчають ядерну енергетику.

Зараз ви читаєте новину «ФБР знищило російську шпигунську програму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі