середа, 15 лютого 2023 21:27

Європарламент звернувся до Грузії щодо Саакашвілі

Європарламент звернувся до Грузії щодо Саакашвілі
Колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі на судовому засіданні по відеозв'язку показав, в якому фізичному стані він перебуває. Фото: Facebook.com/SaakashviliMikheil

Європейський парламент закликав Грузію відправити колишнього президента Міхеіла Саакашвілі, якого судять, на лікування за кордон.

Резолюцію ухвалили у середу. Про це повідомила пресслужба Європарламенту.

Євродепутати взяли до уваги повідомлення про різку втрату ваги Саакашвілі і припущення, що він міг постраждати від отруєння важкими металами під час ув'язнення.

Закликали грузинську владу звільнити Саакашвілі і дозволити йому отримати належне медичне лікування за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саакашвілі розповів про роль Росії в його арешті

Європарламент закликав президентку Грузії Саломе Зурабішвілі скористатися конституційним правом і помилувати Саакашвілі.

Євродепутати нагадали грузинській владі, що вона несе відповідальність за забезпечення здоров'я і благополуччя експрезидента, надання йому належного медичного лікування і за дотримання його прав.

Також у резолюції вказують на роль олігарха Бідзіни Іванішвілі у триваючому утриманні Саакашвілі під вартою "в рамках особистої вендети".

У вересні 2021 року Міхеіл Саакашвілі прибув до Грузії. В жовтні того ж року його затримали у Тбілісі, після чого помістили до в'язниці у місті Руставі, де він оголосив голодування. Згодом його перевели з в'язниці до тюремної лікарні у Тбілісі.

В Грузії експрезиденту висунули обвинувачення у незаконному перетині кордону і розтраті бюджетних коштів.

У 2018 році його заочно засудили до трьох років ув'язнення у справі про перевищення повноважень і до шести років у справі про побиття депутата парламенту Грузії.

На судовому засіданні Саакашвілі по відеозв'язку показав, в якому фізичному стані він перебуває.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент звернувся до Грузії щодо Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі