субота, 06 квітня 2024 10:20

Європа змушена дискутувати про обов'язковий призов до армії

Європа змушена дискутувати про обов'язковий призов до армії
eastnews.ua

Набирати рекрутів, перевіряти боєготовність армій та відмовлятися від багатолітнього пацифізму - такі завдання виникли перед європейськими країнами. Про це пише оглядач Bloomberg Лайонель Лоран.

"Усі французи - солдати і повинні захищати батьківщину". Таким був закон XVIII сторіччя, який зробив військову службу у Франції обов'язковою, аж до того часу поки під кінець холодної війни зрештою не опинився у підручниках з історії.

Ніхто у Франції, кому менше 45 років, не був в армії примусово і не брав у руки зброю, включаючи президента Еммануеля Макрона.

Франція - одна з країн, які з тривогою спостерігають за українським фронтом і обговорюють, чи не пора повернути старий спосіб призову чи обов'язкової військової служби

Проте повернення війни на поріг Європи означає, що Франція - одна з країн, які з тривогою спостерігають за українським фронтом і обговорюють, чи не пора повернути старий спосіб призову чи обов'язкової військової служби. Та зараз слід планувати, а не панікувати.

У тих, хто географічно ближче до Росії, менше дискусій. Цього тижня Україна знизила призовний вік з 27 до 25 років, бо намагається поповнити лави своєї армії боєздатною молоддю. Данія поширила строкову військову службу на жінок і збільшила її тривалість. Норвегія наслідує цей приклад. Новий член НАТО Швеція повернула призов у 2018 році.

Велика Британія обговорює "громадянську армію" замість непопулярної схеми призову. У Франції Макрон просуває "громадянське переозброєння" з акцентом на покращення національної єдності. Німеччина, яка стикається з величезною проблемою відходу від десятиліть пацифізму, розглядає перспективу повернення військової служби після того, як від неї відмовилися у 2011 році.

Ймовірність війни змушує уряди країн порушувати тему, яка часто була табуйована. Те, що офіційні особи в НАТО називають "очікуванням несподіваного", змусило їх переглядати свою спроможність воювати в більш небезпечному світі.

Дві взаємопов'язані тривоги постійно повертаються. Перша – демографічна. На Старому континенті середній вік приблизно 42 роки, а рівень народжуваності постійно падає. Демографія, можливо, не вирок, але у війні високої інтенсивності вона має велике значення. Україна не має іншого виходу, окрім як мобілізувати тих, кому більше 20 років. Цю меншу та ціннішу частину свого населення. Є тривожні сигнали, що середній вік в українській армії понад 40 років.

Військові у Європі намагаються залучити молодь до кар'єри, яка, здається, сповнена перешкод і обмежень, а також має невелику кількість пільг і стимулів. Подумайте про її секретність, заборону вести соцмережі, багато часу поза домом. За останні п'ять років армія Великої Британії не змогла досягти цільових показників набору в усіх навчальних центрах. Франція теж не досягла цілей минулого року приблизно на 2000 осіб.

Нинішня французька армія може утримувати лінію фронту завдовжки не більше 80 км

Результат не дуже втішний. Жан-Домінік Мерше, автор книги "Чи готові ми до війни?" каже, що нинішня французька армія може утримувати лінію фронту завдовжки не більше 80 км, порівняно з українським фронтом приблизно в 1000 км.

Американський військовий стратег Едвард Люттвак пише у The Telegraph, що європейські політичні та культурні реалії означають, що якби завтра на війну проти Росії довелося відправити війська, то лише дуже невеликі спеціальні підрозділи будуть мати бажання і змогу воювати. Уряди все менше нарікають на те, що варто зробити військовий призов обов'язковим.

Хоча дискусія актуальна, європейські країни мають визнати, що повернення до мислення загальної мобілізації має межі. Навіть в Україні, де скрута, сотні тисяч чоловіків призовного віку втекли з країни, щоб уникнути служби в армії. Замість типових звинувачень сучасної молоді, що вона слабка та розпещена, опитування показують, що люди до 40 років, які б відмовилися воювати в такій країні як Велика Британія, можуть бути розчаровані роками несправедливих війн.

Замість того, щоб вважати, що всі варіанти добровільного призову вичерпано, ми могли б бути більш креативними. Опитування показують підтримку збройних сил загалом. У світі, де загрози національній безпеці тепер існують у цифрових хмарах та життєво важливій підводній інфраструктурі, як-от підводні кабелі, ще можна зробити дещо більше у сфері оборони.

Наприклад, у сфері штучного інтелекту і кібервійни можна наймати нових працівників із приватного сектору. Нову військову ініціативу розвитку штучного інтелекту у Франції очолює колишній експерт компанії Alphabet Inc. Такі люди також мають перевагу в залученні свіжих ідей і нових талантів.

А там, де добровільні стимули на ринку праці недієві, то для військової кар'єри можна відродити частково обов'язкову військову службу, метою якої буде навчання резервістів. Їх будуть тренувати неповний робочий день. Франція інвестує в таку модель, щоб компенсувати прогалини у наповненні армії, прагнучи подвоїти кількість резервістів до 80 тис до 2030 року та розширити вікові межі призову.

Український меседж в тому, що обороноздатність Європи - необхідність, а не розкіш. Але боротьба за серця і уми ще потребує зусиль.

Зараз ви читаєте новину «Європа змушена дискутувати про обов'язковий призов до армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі