середа, 09 грудня 2020 11:20

Європа планує реформу для шенгенських віз

Європа планує реформу для шенгенських віз
База повинна шукати і зіставляти дані Шенгенської інформаційної системи. Фото: pixabay

Про реформу Візової інформаційної системи домовились Європейський парламент і представники Ради ЄС.

Систему використовують для реєстрації і перевірки осіб, що оформляють короткострокові шенгенські візи і посвідки на проживання, повідомляє Рада ЄС, передає "Бабель".

Нововведення дозволять детальніше перевіряти дані заявників і забезпечить сумісність з іншими базами даних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва пропонує білорусам безкоштовні візи

Реформа передбачає створення централізованої бази даних з інформацією про короткострокові візи, довгострокові візи і види на проживання для повної перевірки справжності та дійсності документів. У базу внесуть скан сторінки з біографічними даними проїзного документа, щоб спростити пошук і висилку нелегалів. Також знизять вік для зняття відбитків пальців з 12 років до 6 років - для боротьби з торгівлею дітьми - та введуть верхню межу — відбитки пальців осіб старше 75 років не включатимуть у VIS.

База має шукати і зіставляти дані Шенгенської інформаційної системи, системи вʼїзду-виїзду EES, ETIAS, Eurodac, дані Європолу, ECRIS-TCN та Інтерполу.

Реформа має на меті посилення перевірок для безпеки ЄС. Нова система дозволить виявляти осіб з кількома посвідченнями особи, порушників, зниклих безвісти, терористів та злочинців.

Візова інформсистема, яка працює сьогодні, допомагає візовим, прикордонним, міграційним органам, працює з 2011 року і в ній досить багато "дірок". Модернізовану систему мають запровадити до кінця 2023-го. Зараз йдуть обговорення на технічному рівні.

Президент Франції Еманюель Макрон закликає посилити прикордонний контроль у Шенгенській зоні Європейського Союзу, повідомляє агентство Reuters. За його словами, необхідний жорсткіший контроль, щоб приборкати нелегальну імміграцію. Він також додав, що злочинні угруповання, які незаконно переправляють мігрантів в Європу, часто пов'язані з терористичними мережами.

Зараз ви читаєте новину «Європа планує реформу для шенгенських віз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі