пʼятниця, 02 серпня 2024 20:28

ЄС звернувся до Угорщини та Словаччини щодо російської нафти

ЄС звернувся до Угорщини та Словаччини щодо російської нафти
Угорщину та Словаччину закликали розглянути альтернативні джерела нафти. Фото: pixabay.com

Угорщина та Словаччина повинні зменшити свою залежність від постачання російської нафти.

Для цього є альтернативне джерела, написав віцепрезидент Єврокомісії та єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс у листі до Будапешта та Братислави, передає Financial Times.

"Угорщині та Словаччині слід активно проводити диверсифікацію, відмовившись від російського викопного палива", - наголосив він.

Домбровскіс додав, що зараз в обох країн достатня кількість поставок нафти. Будапешт та Братислава вимагали термінової консультації з Єврокомісією за участі України, але вона не знадобилася.

Як альтернативу Словаччина та Угорщина можуть використовувати трубопровід, яким нафта надходить з Хорватії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Угорщині нафантазували, що ЄС міг підштовхнути Україну до рішення щодо нафти "Лукойл"

"Поточний аналіз комісії вказує на достатню пропускну спроможність для Угорщини та Словаччини альтернативними трубопроводами, такими як трубопровід JANAF Adriatic", - уточнив єврокомісар.

Домбровскіс розповів, що під час минулотижневої зустрічі більшість представників країн ЄС "замислились, чому Угорщина та Словаччина досі не вивчили альтернативних варіантів".

Він звернув увагу, що угорська енергетична компанія MOL визнала, що "Лукойл" не є власником нафти, яка надходить через Україну нафтопроводом "Дружба". Тож санкції Києва не торкнулися постачань в Угорщину.

"Лукойл" перебуває під санкціями України з 2018 року. Спочатку санкції стосувалися тільки виведення капіталів, обмеження торговельних операцій та заборони участі в приватизації чи оренді державного майна.

У червні цього року Рада національної безпеки і оборони України розширила санкції, додавши, зокрема, заборону на транзит.

18 липня Словаччина і Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від російського "Лукойлу" після посилення українських санкцій.

Зараз ви читаєте новину «ЄС звернувся до Угорщини та Словаччини щодо російської нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі