субота, 09 квітня 2022 21:31

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС наклав додаткові санкції на Білорусь - деталі

ЄС наклав додаткові санкції на Білорусь - деталі
ЄС оприлюднив додаткові санкції проти Білорусі. Фото: pixabay.com

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення запровадити додаткові санкції проти Республіки Білорусь, яка разом із Росією вторглася на територію України.

Оприлюднили відповідне рішення в Офіційному журналі ЄС.

"У висновках від 24 березня Європейська рада зазначила, що Європейський Союз готовий рухатися далі в запровадженні скоординованих суворих санкцій проти Росії та Білорусі для того, щоб ефективно обмежити здатність Росії продовжувати агресію", - йдеться в документі.

Зокрема, санкції передбачають повну заборону продажу Білорусі, її фізичним і юридичним особам будь-яких цінних паперів, що деноміновані в будь-які національній валюті країн-членів ЄС, заборону продажу, постачання або будь-якого передавання Білорусі, включаючи її Центробанк, банкнот цих національних валют. Виняток буде для європейців, які подорожують на території РБ, та їхніх родичів, які подорожують із ними, а також для представників дипломатичного корпусу європейських країн і міжнародних організацій, акредитованих у країні-союзниці РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина каже, що оплата за газ РФ у рублях не порушує санкції ЄС

Запроваджують заборонну операцію для всіх автівок, що належать Білорусі. Це означає заборону будь-якого перевезення товарів у межах ЄС та їхнє транзитне транспортування. Виняток - поштові перевезення, бо ці послуги мають універсальне значення. Ця частина санкцій буде чинна з 16 квітня для всіх товарів, перевезення яких почалося 9 квітня з території країн-членів Європейського Союзу.

Також забороняють закупівлю, імпорт чи транспортування природного газу та нафти, включаючи бензинові продукти, титану, алюмінію, міді, нікелю, паладіуму та залізної руди до ЄС.

Під санкціями тепер і закупівля, імпорт і транспортування фармакологічної, медичної, сільськогосподарської або харчової продукції, включаючи зерно та добрива. Виняток - гуманітарні товари, товари для дипломатичних і консульських установ, міжнародних організацій на території РБ, що мають імунітет відповідно до міжнародного законодавства.

"Це рішення Ради ЄС набуває чинності наступного дня з моменту публікації в Офіційному журналі ЄС", - зазначили на сайті.

США розширили обмеження стосовно Росії та Білорусі. Обмежили їм доступ до товарів, що пов'язані з добривами, трубопровідними арматурами, хімікатами, кульковими підшипниками. Всі ці речі пов'язані з аграрною індустрією. Аби їх придбати - російські та білоруські компанії повинні будуть мати спеціальні ліцензії США. Відмовлятимемо в їх видачі, повідомили в американському міністерстві торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «ЄС наклав додаткові санкції на Білорусь - деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі