вівторок, 17 січня 2023 11:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Дуда сказав, скільки Leopard Польща збирається передати Україні

Дуда сказав, скільки Leopard Польща збирається передати Україні
Президенти Польщі та України Анджей Дуда та Володимир Зеленський під час зустрічі у Львові 11 січня 2023 року. Фото: ОП

Польща має намір передати Україні приблизно 14 танків Leopard німецького виробництва.

Київ давно просив у Берліна надати ці танки. Про заплановане передавання саме 14 танків заявив президент Польщі Анджей Дуда під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 17 січня, передає Gazeta.ua.

"П'ять днів тому ми оголосили про надання Leopard. Ідеться про близько 14 танків", – сказав польський лідер.

Він висловив сподівання, що інші партнери України також нададуть Leopard Києву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки ЗСУ потрібно танків для наступу: дослідники назвали цифру

"Президент Володимир Зеленський багато разів просив мене про підтримку. Він сказав, що їм потрібні танки. Ми передали понад 260 наших старих танків. У нас вони були ще з часів Радянського Союзу. Ми вирішили передати цю техніку, яка є гострою потребою. Це був практично початок величезної підтримки України. Сподіваюся, що рішення відправити Leopard в Україну стане новим початком допомоги", – сказав Дуда.

11 січня Анджей Дуда оголосив у Львові, що найближчим часом Київ отримає перші танки Leopard. Роту цих танків – 10-14 зі своїх понад 240 – має надати Варшава у межах міжнародної коаліції.

16 січня міністр борони Великої Британії Бен Воллес підтвердив, що його країна направить в Україну танки Challenger 2.

Базове навчання обігу британських Challenger 2 та німецьких Leopard 2 може зайняти від трьох до шести тижнів. Ці танки оснащені сучасними гарматами і кулеметами та мають посилений захист.

Окрім Польщі та Фінляндії, дати Україні танки Leopard готові ще три країни. Але вони поки не оголошують про це, чекаючи на публічну підтримку самої Німеччини, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. За його словами, мета України – зібрати бригаду "Леопардів".

Зараз ви читаєте новину «Дуда сказав, скільки Leopard Польща збирається передати Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі