середа, 07 вересня 2022 21:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Що угорці думають про російське вторгнення та допомогу Україні – опитування

Що угорці думають про російське вторгнення та допомогу Україні – опитування
Стало більше угорців, які не задоволені позицією уряду. Фото: eastnews.ua

Переважна більшість опитаних угорців вважає, що сприйняття їхньої держави у Європі погіршилося після початку війни в Україні.

Зростає незадоволення прем'єром Віктором Орбаном, йдеться у результатах опитування Інституту Publicus.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина погрожує заблокувати санкції проти Росії

У лютому 64% опитаних сприймали війну в Україні як російську агресію. У квітні таких було 56%. Через пів року після вторгнення війну так знову сприймають 63%.

19% опитаних досі вважають, що Росія захищається. 80% людей із вищою освітою і 77% мешканців Будапешта переважно класифікують війну як російську агресію.

Агресією РФ війну вважають 46% прихильників партії Орбана Fidesz та 88% опозиціонерів.

48% очікують від Орбана більш жорсткого засудження Росії за напад на Україну. 34% респондентів так не вважають, 18% не відповіли на питання.

50% опитаних не задоволені проросійською зовнішньою політикою уряду Орбана. Задоволених 40%.

"На питання про те, наскільки ви задоволені тим, як уряд досі реагував на війну, в лютому 60% опитаних заявляли, що задоволені. У квітні задоволених було 66%, але до серпня група задоволених скоротилася до 42%. Група незадоволених збільшилася до 52%", – йдеться у повідомленні.

51% опитаних не вірять, що війна пошириться на Угорщину. 30% вважають це "скоріше малоймовірним".

Зростання ціни на газ через війну сильно побоюються 53% угорців.

Скоротилося число тих, хто підтримує рішення влади не експортувати зброю в Україну.

У березні 86% не хотіли, щоб Угорщина експортувала зброю в Україну. Тепер – 79%. 64% згодні з тим, що зброю для України не можна провозити через Угорщину.

23% вважають, що Угорщина повинна була надати більше допомоги Україні. 48% вважають рівень допомоги приблизно адекватним.

62% угорців задоволені тим, як уряд дбає про українських біженців.

"Частка тих, хто вважає, що можна підтримувати хороші політичні взаємними одночасно з ЄС і Росією, значно знизилася – з 45% у квітні до 29%. 56% респондентів вважають, що Угорщина повинна вибирати, до чого вона хоче належати. На думку 70% опитаних, після початку війни сприйняття Угорщини в Європі погіршилося", – йдеться у повідомленні.

У липні Угорщина заявила, що не постачатиме зброю Україні. А міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто їздив до Москви домовлятися про постачання газу.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, Україна ніколи не виграє війну "тому, що російська армія має асиметричну перевагу". Україна разом з європейськими партнерами обов'язково переможе Росію, навіть попри побоювання глави угорського уряду, відповіли тоді в МЗС.

Зараз ви читаєте новину «Що угорці думають про російське вторгнення та допомогу Україні – опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі