пʼятниця, 23 серпня 2024 14:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Чисельність ПВК "Вагнер" за рік скоротилася в 10 разів

Чисельність ПВК "Вагнер" за рік скоротилася в 10 разів
"Вагнер" за рік від смерті Пригожина зменшився в 10 разів. Фото: eastnews.ua

Чисельність приватної військової компанії "Вагнер" за 2023 рік скоротилася в 10 разів.

Залишки колись потужної військової компанії знаходяться в Білорусі та Африці, повідомило в свіжому звіті Міністерство оборони Великої Британії.

"Сьогодні перші роковини загибелі ключових лідерів групи "Вагнер" - власника та фінансиста Євгена Пригожина та засновника Дмитра Вагнера Уткіна. Вони загинули в авіакатастрофі. Група "Вагнера" після смерті ватажків ставала все більш роздробленою. Багато топкомандирів залишили її. Андрій "Седой" Трошев, колишній генеральний директор групи "Вагнер", приєднався до Міністерства оборони Росії", - сказано в повідомленні.

Екскомандир 1-го штурмового загону групи "Вагнер" Олександр "Ратибор" Кузнєцов приєднався до загону так званого чеченського спецназу "Ахмат". А Борис "Зомбі" Нижевенок, колишній командир 3-го штурмового загону "Вагнер" очолив у травні 2024 року підрозділ "Восток-V".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туареги в Малі спростували допомогу України у знищені "вагнерівців"

Численні ветерани ПВК "Вагнер" пішли за цими та іншими колишніми лідерами.

"Порівняно з піковою чисельністю складу близько 50 тис. осіб у 2023 році, "Вагнер" тепер зберігає близько 5 тис. осіб у своїх залишкових формуваннях у Білорусі та Африці", - зазначають у британській розвідці.

У Центральноафриканській Республіці, де "Вагнер" був розгорнутий у 2019 році, група була особливо небезпечною для мирних жителів. Кількість людей, убитих російськими найманцями цьогоріч, уже перевищила загальну кількість за весь 2023 рік.

У всіх чотирьох країнах "Вагнер" продовжував діяти разом з Африканським корпусом, найманською групою під контролем Міністерства оборони РФ, яка почала вербування незабаром після смерті Пригожина.

Приватна військова компанія "Вагнер" у початковій своїй версії перестала існувати, вважає журналіст видання The Insider Христо Грозєв. Він стверджує, що в Курській області "вагнерівців" нема, а інформація, що вони повернулися з Африки в Росію, не відповідає дійсності.

Зараз ви читаєте новину «Чисельність ПВК "Вагнер" за рік скоротилася в 10 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі