понеділок, 19 лютого 2024 09:53

Ціни на газ впали до 30-річного мінімуму

Ціни на газ впали до 30-річного мінімуму
Сильний ефект Ель-Ніньйо в центрально-східній частині Тихого океану цієї зими направив тепліше повітря в північні райони США. Фото: pixabay.com

Ефект Ель-Ніньйо викликав падіння цін на газ до рекордного мінімуму. Ціни на газ у Сполучених Штатах Америки з поправкою на інфляцію впали до найнижчого рівня за понад 30 років

М'яка зима і зростання видобутку газу призвели до зростаючого надлишку запасів на ринку, пише Reuters.

"Ф'ючерси на газ, що поставляється в Генрі-Хабі в Луїзіані, на найближчий місяць впали до 1,58 долара за мільйон британських теплових одиниць (близько 45 доларів за тисячу кубометрів), що є найнижчим показником у реальному вираженні з моменту запуску ф'ючерсного контракту 1990 року. За даними Управління енергетичної інформації США (EIA), запаси робочого газу станом на 9 лютого становили 2,535 мільярда кубічних футів, що є найвищим показником за цю пору року з 2016 року", - сказано в повідомленні.

Сильний ефект Ель-Ніньйо в центрально-східній частині Тихого океану цієї зими направив тепліше повітря в північні райони Сполучених Штатів і забезпечив помірніші температури, ніж зазвичай.

Температура поверхні моря в центрально-східній частині Тихого океану була майже на 2 градуси вищою за середню в грудні, найтеплішому з 2015 року і до цього 1997 року, які були виключно сильними епізодами Ель-Ніньйо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на газ у Європі впали майже на 60%

За винятком короткого періоду сильних холодів у середині січня, зима видалася теплішою, ніж у середньому. Це призвело до зниження прямого споживання газу, а також вироблення електроенергії на основі газу.

"Грудень був особливо м'яким, внаслідок чого запаси виснажилися лише на 300 млрд кубічних футів, що стало найменшим сезонним споживанням з грудня 2015 року, порівняно із середнім показником за 10 років у 478 млрд кубічних футів", - йдеться у матеріалі.

З 1950 року протягом зими у північній півкулі сталося шість сильних епізодів Ель-Ніньйо (це 1957, 1965, 1982, 1991, 1997 та 2015 роки).

Таким чином, скорочення попиту на опалення на 11% узимку цьогоріч відповідає попереднім сильним епізодам Ель-Ніньйо.

Ціни мають падати досить низько і досить довго, щоб спустошити сховища від надлишкових запасів, та звільнити місце для нових, які будуть додані цього літа напередодні зими 2025 року.

Минулого року доходи федерального бюджету Росії від продажу нафти і газу впали приблизно на 24%, до $99,4 млрд.

Уряд РФ очікує, що цього року відбудеться відновлення доходів до 11,5 трлн рублів 2024 року. У російському мінфіні кажуть, що їм вдалося переспрямувати нафту, яку раніше продавали в Європу, до Китаю та Індії.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на газ впали до 30-річного мінімуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі