четвер, 03 серпня 2023 17:36

Ціна російської нафти переросла граничний поріг. У США кажуть, що це нормально

Ціна російської нафти переросла граничний поріг. У США кажуть, що це нормально
У США переконані, що санкції на російську нафту діють. Фото: Pexels

З середини липня ціна російської нафти перевищила встановлений G7 граничний поріг $60 за барель.

У Міністерстві фінансів США наголошують, що це нормально. Санкції все одно працюють, передає Gazeta.ua.

Виконувач обов'язків помічника міністра фінансів США з економічної політики Ерік ван Ностранд сказав, що ціна зростає слідом за світовими котируваннями. Поріг дає покупцям, які не входять до цінової коаліції, додаткові важелі для переговорів про знижки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стеля цін на нафту з РФ: у Держдепартаменті пообіцяли "подвійний ефект"

"Росія може продавати нафту дорожче граничної ціни, якщо не використовує послуги компаній з країн коаліції, тому нічого дивного, що середня ціна на рівні або навіть вище порогу. Але навіть ці операції вимагають певних витрат. Наприклад, інвестиції, які російський уряд робить у тіньовий флот або власні страхові компанії, щоб продавати вище ліміту, забирають гроші з військової скарбниці", – вказав він.

Санкцію мали на мети зниження доходів Росії, яке б не мало негативного впливу на світовий ринок нафти. Ерік ван Ностранд вважає, що такий інструмент справляється з цим завданням.

"Зрозуміло, що Росія намагатиметься уникнути обмеження цін. Найважливіше те, що ми продовжуємо колективними зусиллями досягати нашої кінцевої мети – зупинити російську військову машину", – додав він.

3 грудня Рада Європейського союзу ухвалила рішення щодо встановлення граничної ціни на нафту і нафтопродукти та масла з Росії на рівні $60 за барель.

Президент України Володимир Зеленський назвав цей крок несерйозним. На його думку, ціна російської нафти не повинна бути вищою, ніж $30 за барель.

Зараз ви читаєте новину «Ціна російської нафти переросла граничний поріг. У США кажуть, що це нормально». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі