субота, 21 жовтня 2023 19:00

"Це був прямий провал роботи Служби безпеки Ізраїлю" - Ігор Семиволос

Ізраїльський уряд, який прийшов до влади – Беньямін Нетаньяху і його партнери, вони намагалися змінити правила гри в самому Ізраїлі. Влада цієї країни довгий час продовжувала небезпечну гру. Інститути безпеки були значно ослаблені в результаті внутрішньої нестабільності в самому Ізраїлі. Це свідчить про некомпетентність уряду і про неправильно розставлені акценти. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Ігор Семиволос.

7 жовтня бойовики ХАМАС завдали масованого ракетного удару по Ізраїлю. Члени ХАМАС захоплювали території, вбивали людей та брали заручників. В Ізраїлі офіційно оголосили війну. Армія оборони Ізраїлю відкинула бойовиків і почала наступ на територію Сектора Гази. Вже знищені кілька лідерів ХАМАСу. Чому конфлікт знову розгорівся зараз? Які до цього були передумови?

Ізраїльський уряд, який прийшов до влади, тобто Нетаньяху і його партнери, вони намагалися змінити правила гри в самому Ізраїлі. Тобто провести соціальну реформу, яка дала їм можливості для узурпації влади в країні. Протести, які почалися після оголошення реформ, серйозно підірвали боєздатність країни. І це була не новина, що це може призвести до серйозних безпекових викликів.

Другий момент – політика Нетаньяху, яку той реалізував тривалий час, полягала у недопуску відновлення переговорів щодо палестинського питання. І для цього йому треба було значно послабити палестинську автономію і представити ХАМАС як єдиний взірець того, що може статися у регіоні, якщо ізраїльтяни підуть на мирне врегулювання. З одного боку це було підживлення конфлікту в результаті перманентних ударів по Сектору, з іншого – це надавало ХАМАСу стимули і підживлення. Ізраїль продовжував цю небезпечну гру.

На стратегічному рівні відбувається активне зближення Росії та Ірану. І воно набуває ознак стратегічного союзу. Якщо у 2010-х роках це було ситуативним, і головним було врятувати режим Башара Асада у Сирії, то після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну сторони почали швидко зближуватися. Головною ціллю вони бачать нанесення стратегічної поразки Заходу. Відповідно, це підв'язується і під війну в Україні і під Близький Схід. У планах – головними гравцями у цих регіонах мають стати Іран та Росія. Тобто тут є локальні проблеми, через які цей конфлікт став можливим, і також стратегічний рівень.

Автор: Facebook
  Ігор Семиволос - сходознавець, перекладач і публіцист. Директор Центру близькосхідних досліджень. Автор досліджень у галузі культурної антропології, історії та культури народів Близького Сходу і мусульманських громад Європи, політичного ісламу, етнополітичної проблематики в сучасній Україні. Написав книгу «Ісламська ідентичність в Україні». Володіє івритом та англійською.
Ігор Семиволос - сходознавець, перекладач і публіцист. Директор Центру близькосхідних досліджень. Автор досліджень у галузі культурної антропології, історії та культури народів Близького Сходу і мусульманських громад Європи, політичного ісламу, етнополітичної проблематики в сучасній Україні. Написав книгу «Ісламська ідентичність в Україні». Володіє івритом та англійською.

У статті у виданні The Economist аналітики пишуть, що Кремль бачить війну Ізраїлю та ХАМАСу як можливість підірвати Захід і відволікти його. Ці зусилля схвалює Китай. Чи дійсно це так? Яку роль тут грає Китай?

Китай також зацікавлений у стратегічній поразці Штатів. Завдяки цьому планує вирішити свою локальну проблему – захоплення Тайваню і посилення присутності у Тихому океані.

Ходять чутки про тунелі, які існують між єгипетською територією і Сектором Гази

Звідки ХАМАС зміг отримати стільки зброї для такого точкового удару?

Є різні версії. Ходять чутки про тунелі, які існують між єгипетською територією і Сектором Гази. Цей регіон погано контролюється Єгиптом, там діють підрозділи Ісламської держави. Там доволі активно діють контрабандисти, які можуть постачати зброю.

Частину зброї виробляють вже на території Сектору. Частина – тим чи іншим шляхом потрапляє з території Сирії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Напад був неочікуваним для Ізраїля" – хто дав зброю ХАМАСу

Чому Тель-Авів не зміг простежити за підготовкою нападу?

Це велике питання. Вся ця ситуація говорить, що інститути безпеки були значно ослаблені в результаті внутрішньої нестабільності в самому Ізраїлі. Очевидно, це свідчить про некомпетентність уряду і про неправильно розставлені акценти. Більше уваги приділяли безпеці своїх громадян на окупованих територіях, ніж контролю безпеки своїх поселень на півдні Ізраїлю. І це прямий провал роботи Служби безпеки. Вони не змогли запобігти цьому нападу.

Ізраїлю дозволили прибрати все керівництво і ключових гравців ХАМАСу

Президент США Джо Байден закликав Ізраїль не повторювати помилок, яких американці припустилися у боротьбі з терористами після теракту 11 вересня 2001 року. Порадив вести війну проти угруповання ХАМАС із розумом та не піддаватися емоціям. Про що говорить Байден?

Байден говорить про необхідність дотримання правил війни. А це означає, що не можна воювати з місцевим населенням. Треба робити точкові операції, які дозволять знищити інфраструктуру ХАМАСу. А їм дозволили, наскільки я розумію, повністю це зробити. Прибрати все керівництво і ключових гравців.

Але проблема в тому, що подібні наземні операції потребують точкових ударів. А на території Гази велика щільність населення. І це призводить до численних смертей мирного населення. Що породжує ненависть у відповідь. І не розв'язує конфлікт.

Це серйозна загроза Заходу і його принципам

Як ситуація на Близькому Сході впливає на війну в Україні? Чи дійсно світ може "забути" про війну в Україні на тлі цього конфлікту?

Світ не забуде про нашу війну. Тим більше зараз є чітке розуміння, що проти Заходу здійснюють стратегічний напад. Це не якісь локальні конфлікти, від яких можна абстрагуватися. Це серйозна загроза Заходу і його принципам. І у новому виступі Байден чітко про це говорить.

Цей наратив доволі швидко може стати панівним. Хоча він таким вже по суті є. Це можна простежити про виступам європейських лідерів.

Росіяни мають своє стратегічне завдання – поразку США

У Росії вистачає ресурсів воювати на кілька напрямків?

Річ у тому, що Росія не використовує великих ресурсів на Близькому Сході. Вона скоріше виступає промоутером, партнером. Росіяни мають своє стратегічне завдання – поразку США.

Інша річ, якщо ситуація складеться так, що Іран буде безпосередньо втягнутий у війну, то частину ресурсів, які міг би дати Росії, залишить у себе.

Автор: Facebook
  Ігор Семиволос: "Світ не забуде про нашу війну. Тим більше зараз є чітке розуміння, що проти Заходу здійснюють стратегічний напад. Це не якісь локальні конфлікти, від яких можна абстрагуватися. Це серйозна загроза Заходу і його принципам"
Ігор Семиволос: "Світ не забуде про нашу війну. Тим більше зараз є чітке розуміння, що проти Заходу здійснюють стратегічний напад. Це не якісь локальні конфлікти, від яких можна абстрагуватися. Це серйозна загроза Заходу і його принципам"

Президент Азербайджану Ільхам Алієв 15 жовтня підняв державний прапор у місті Ханкенді (Степанакерт), який був столицею невизнаної республіки в Карабаху. 20 вересня президент Азербайджану заявив, що його країна відновила свій суверенітет у Нагірному Карабасі. Чому відновилося це питання? Як це впливає на глобальну ситуацію у світі?

До певної міри, це не ланцюжок всіх цих глобальних заворушень. Також має локальний аспект – Азербайджан звільняє свої території. Є гуманітарний аспект – тому що по суті всі вірменське населення Карабаху залишило свої домівки. Але є і стратегічне питання – це переговорний процес, який відбувався між Путіним і Ердоганом. В його рамках прийняли рішення про проведення операції.

Це не можна назвати перемогою Путіна

Це не можна назвати перемогою Путіна. Це скоріше один з елементів його стратегічної гри. Перемогою було б, якби змогли забезпечити статус Росії як ключової країни, яка має за собою остаточні рішення. Цього не сталося.

Що конфлікт у Карабасі значить для ОДКБ? Чи дійсно це стане початком розвалу цього союзу?

ОДКБ не існує. Є тільки Москва. Всі ці країни, які начебто входять до цього союзу, не мають права голосу. Це утворення з самого початку виходило із стратегічних інтересів Москви. І поведінка Кремля щодо Єревана якраз про це свідчить.

Для України тут переваги будуть лише тоді, коли Москва ослабне. А це означатиме занепад ОДКБ.

Ми воюємо з країною, яка має ядерний потенціал. Для Штатів це питання є дуже важливим

Прессекретар Пентагону Сабріна Сінгх на брифінгу відповіла на запитання про те, чому США не ставлять умови для використання зброї Ізраїлю, але висувають такі умови Україні, зокрема й щодо касетних боєприпасів. За її словами, умови щодо використання касетних боєприпасів "потрібні українцям для власної безпеки". Чому насправді таке ставлення до двох воюючих країн? Чим це нам загрожує?

Ми воюємо з країною, яка має ядерний потенціал. Для Штатів це питання є дуже важливим з точки зору того, щоб забезпечити контрольовану ескалацію, а не ту, яка може вийти з під контролю. І таким чином це може призвести до ядерного конфлікту між США та Росією.

Це нічим нам не загрожує. Ми просто виконуємо зобов'язання, які беремо на себе перед західними союзниками. І коштом цього отримуємо зброю.

Яку позицію мала би займати Україна у війні на Близькому Сході? Чи правильно ми діємо зараз?

Я думаю, що заява МЗС, яка прозвучала два дні тому ("МЗС підтверджує рішуче засудження терористичних ракетних обстрілів та нападів озброєних угруповань ХАМАС проти населення Ізраїлю, внаслідок яких вже загинуло та було поранено кілька тисяч людей, серед яких – громадяни України", наголосили у Міністерстві закордонних справ. – Gazeta.ua) – правильна і збалансована.

Зараз ви читаєте новину «"Це був прямий провал роботи Служби безпеки Ізраїлю" - Ігор Семиволос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі