середа, 16 грудня 2020 08:00

Чарлі Чаплін знявся в своєму першому фільмі

Чарлі Чаплін знявся в своєму першому фільмі
Чарлі Чаплін у 1920-му / Wikipedia

16 грудня 1913-го на студії Keystone молодий британський актор Чарлі Чаплін почав зніматися у своєму першому фільмі "Боротьба за життя", де зіграв маленького вусатого шахрая з моноклем. Лише зі своєї 3-ої стрічки "Волоцюжка" 1915-го Чаплін завоював визнання і прихильність мільйонів глядачів завдяки образу безпомічного невдахи.

Чарлі народився 16 квітня 1889-го в сім'ї артистів мюзик-холу. Батьки були естрадними акторами. Вперше виступив на сцені в 5 років. Виступав у Великій Британії та США.

Врешті, став творцем одного з найзнаменитіших образів світового кіно - бродяги. Той виник в короткометражних комедіях, поставлених на потік в 1910-х. Чаплін активно використовував прийоми пантоміми і буфонади. Із 1920-х в його творчості були теж значно серйозніші соціальні теми.

Починаючи з 1914-го виступав режисером і автором сценаріїв більшості фільмів за власною участю. Із 1916-го продюсував фільми. А з 1918-го - писав музику. У 1919-му заснував кіностудію United Artists. Був двічі володарем позаконкурсного почесного "Оскара" у 1929-му і 1972-му.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Образ волоцюги прославив актора

Чаплін був одним із найбільш творчих і впливових людей в епоху німого кіно. На його творчість великий вплив зробив французький комік і кіноактор Макс Ліндер, якому Чарлі присвятив один зі своїх фільмів.

Його кар'єра почалася ще у вікторіанську епоху, коли маленький Чарлі вперше вийшов на британську сцену, і тривала наступні 75 років, до смерті у віці 88 років.

Після успіху в Голлівуді Чаплін повернувся зі США в Лондон під тиском гучних скандалів щодо його 4-ох одружень і звинувачень в співчутті ідеям комунізму в епоху Холодної війни в 1950-х.

У 1999-му Американський інститут кіномистецтва поставив Чапліна на 10-е місце в списку 100 найбільших зірок кіно за 100 років серед чоловіків.

Зараз ви читаєте новину «Чарлі Чаплін знявся в своєму першому фільмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі