середа, 17 березня 2021 10:52

"Блискавки стали лабораторією для зародження життя на Землі" - учені

"Блискавки стали лабораторією для зародження життя на Землі" - учені
Спечений від удару блискавки пісок і гірська порода, які розчиняючись у воді дали біомолекули, необхідні для виникнення життя / SWNS

Згідно з новим дослідженням, життя на Землі могло зародитися з удару блискавок.

За словами учених з Університету Лідса і Єльського університету, блискавки могли створити хімічні речовини, необхідні для появи життя на планеті. Їх комп'ютерний аналіз показав, що на ранній Землі було майже в 10 разів більше блискавок, ніж зараз. Про це пише Daily Star.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Космічну лабораторію запустили американською ракетою

Учені передбачили, що до квінтильйона - 1 і 18 нулів - ударів блискавок вдарило в нашу планету за мільярд років. За їх словами, це створило матеріал, що містить досить багато сполук фосфору на поверхні планети для появи будівельних блоків для життя.

Попередні дослідження припускали, що метеорити створили органічні сполуки, необхідні для виникнення життя на Землі між 3,5 і 4,5 млрд років тому. Але в новому дослідженні йдеться, що це малоймовірно, бо в цей період кількість метеоритів, що впали на Землю, різко зменшилася.

"Ця робота допомагає нам зрозуміти, як життя могло зародитися на Землі, та як воно ще може формуватися на інших, схожих на Землю планетах. Це робить удари блискавок важливим елементом зародження життя", - каже провідний автор дослідження, аспірант Єльського факультету наук про Землю і планети Бенджамін Гесс.

Гесс і співавтори Сандра Піазоло і Джейсон Гарві з Університету Лідса пояснили, що біомолекули, що становлять основу життя, починаються з фосфору. Фосфор уже був на планеті, але щільно укладений в нерозчинних мінералах на поверхні. Удари блискавки перетворили сполуки в придатні для використання форми, які могли допомогти у створенні ДНК, РНК та інших біомолекул, необхідних для життя.

Комп'ютерне моделювання показало, що на ранній Землі щорічно відбувалося 1- 5 млрд ударів блискавок, порівняно з 560 млн на рік сьогодні. З цих ранніх спалахів щорічно від 100 млн до 1 млрд ударів були об землю.

Зараз ви читаєте новину «"Блискавки стали лабораторією для зародження життя на Землі" - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі