четвер, 26 листопада 2020 13:47

Космічну лабораторію запустили американською ракетою

Космічну лабораторію запустили американською ракетою
Запустили наукова лабораторія Mars Science Laboratory Фото: universetoday

26 листопада 2011 року з космодрому на мисі Канаверал ракетою Атлас V запустили наукову лабораторію Mars Science Laboratory з марсоходом "К'юріосіті".

Для того, щоб здійснити повноцінний аналіз марсіанських ґрунтів, компонентів атмосфери, а також довести існування життя на Марсі. Над розробкою лабораторії почали працювати 2004 року.

Наступного року NASА відклало запуск лабораторії на кінець 2011 року через нестачу часу для випробувань. На створення проєкту витратили $400 млн.

Космічна лабораторія мала вагу — 3839 кг, це найбільший агрегат в історії, що запускали в космос. Вона складалась з 3 модулів — транспортного, посадкового і марсоходу. Перший політ MSL тривав майже 2 роки. 6 серпня 2012 о 05:17 марсохід "К'юріосіті" здійснив керовану посадку в кратер "Гейла" на Марсі.

Посадка марсоходу "К'юріосіті" на поверхню була унікальною операцією, яку ще ніколи не виконували. NASА використала нову технологію Sky Crane, небесний кран для посадки апаратів на поверхню.

Посадковий модуль під час польоту відокремили від перелітного модуля "Атлас V" перед входом в атмосферу. Для гальмування використали опір атмосфери, потім парашут і, нарешті, гальмівний двигун. "К'юріосіті" не одразу торкнувся поверхні планети — на певній висоті марсохід опустився на тросах, які потім від'єднали, а модуль відлетів убік, щоб не забруднювати реактивними вихлопами місце посадки марсохода. Трансляція посадки в прямому ефірі здійснювалася на сайті NASA.

Перед екіпажу MSL були поставлені кілька наукових задач. Вони мали вивчити атмосферу, клімат і геологію планети, виявити сліди біологічних процесів, щоб встановити можливість існування життя на Марсі. Виконати поставлені завдання екіпаж мав за 686 земних діб і 10 км ходу.

7 лютого 2014 року "К'юріосіті" зробив перші в історії знімки Землі з поверхні Марса.

24 червня NASА повідомили, що Марс колись мав умови навколишнього середовища, сприятливі для мікробного життя, а 24 березня 2015 року виявили з'єднання азоту у великій кількості. Це стало підтвердженням теорії зародження життя на червоній планеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SpaceX вивела на орбіту 60 мінісупутників для роздачі інтернету

26 листопада 2018 року о 21:54 за київським часом модуль InSight здійснив посадку на поверхню Марса в районі нагір'я Елігій. Місію проводили в рамках програми Discovery американського аерокосмічної агенції НАСА. Модуль InSight являє собою автономну лабораторію. Протягом 720 днів він досліджував внутрішню структуру Марса, реєструючи сейсмічні поштовхи на її поверхні.

Зараз ви читаєте новину «Космічну лабораторію запустили американською ракетою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі