четвер, 25 березня 2021 21:52

Байден назвав Путіна авторитарним лідером і пообіцяв перемогу демократії

Байден назвав Путіна авторитарним лідером і пообіцяв перемогу демократії
Президент Джо Байден на прес-конференції / Reuters

Президент США Джо Байден провів першу прес-конференцію на посту президента.

Головні питання стосувалися внутрішніх справ – темпів вакцинації в США, кризи з великою кількістю мігрантів, які намагаються перетнути американський кордон із Мексики. Президент сказав, що планує йти на другий термін. Байден – найстаріший президент, який приймав присягу в 78 років. Також він сказав, що не може назвати дати, коли точно всі американські війська покинуть Афганістан, пообіцяв вести жорстке протистояння з недемократичним Китаєм, назвав Путіна авторитарним лідером, додавши, що майбутні покоління писатимуть дисертації, як демократія в світі перемогла авторитаризм. Про це йдеться в аналізі від CNN.

Байден часто звинувачував адміністрацію Трампа в критичній ситуації, що склалася на кордоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден проведе першу офіційну пресконференцію

"Це відбувається щороку. Значно збільшується кількість людей, що прибувають до нашого кордону в зимові місяці – з січня до березня. Хтось припускає, що при Трампі не було такого збільшення на 31%? Ці люди їдуть не з цієї причини. Вони їдуть зараз, бо це час, коли можуть подорожувати з найменшою вірогідністю вмерти в дорозі через спеку в пустелі. Причина номер два - їдуть через обставини в їх країнах – бідність, брак безпеки і бандитизм", - сказав Байден.

Він додав, що його адміністрація працює над розширенням приміщень для розміщення неповнолітніх, які опинилися на кордоні без супроводу дорослих.

Президент також підкреслив, що перевершив початкову мету - 100 млн доз щеплень проти коронавірусу протягом перших 100 днів на посаді. Він оголосив нову мету - 200 млн доз щеплень за перші 100 днів.

Він також сказав, що в результаті пакету допомоги, постраждалим від Covid-19, на $1,9 трлн, на банківські рахунки американців вже надійшло понад $100 млн компенсацій за економічні збитки. Ще близько 127 млн стимулюючих виплат на суму $325 млрд відправлені американцям в рамках "Американського плану порятунку".

Байден сказав, що бачить надію в економіці, бо більшість економістів значно підвищили прогнози економічного росту США в цьому році до більш ніж 6% приросту ВВП. Він також вказав, що кількість заявок про безробіття зменшилася майже на 100 тис, і вперше за рік їх кількість стала меншою, ніж була до пандемії.

Байден сказав, що буде складно вкластися в терміни виведення військ США з Афганістану до 1 травня. Додавши, що його адміністрація консультується з союзниками по НАТО і афганським урядом щодо плану виведення військ, і у нього немає намірів, щоб американці залишалися там надовго.

Як пише WSJ, Байден заявив, що Північна Корея - найбільша зовнішня загроза, з якою стикаються США, і попередив, що його адміністрація відреагує відповідно, якщо Кім Чен Ин зробить дії до подальшої ескалації напруженості.

Байден також описав динаміку зміни відносин між США і Китаєм, як жорстку конкуренцію автократії і демократії. Він сказав, що серед лідерів демократичних країн є консенсус, що Китай провадить несправедливі торгові практики, порушує демократичні норми вдома і щодо сусідів, тож має бути притягнутий за це до відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «Байден назвав Путіна авторитарним лідером і пообіцяв перемогу демократії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі