середа, 12 квітня 2023 08:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Яку ціль переслідує Кремль запровадженням електронних повісток: відповідь ISW 

Яку ціль переслідує Кремль запровадженням електронних повісток: відповідь ISW 
У Росії триває прихована мобілізація на війну проти України. Фото: facebook.com/DefenceIntelligenceofUkraine

Кремль прагне посилити контроль над населенням Росії.

Тому зміни у російському законодавстві для запровадження електронних повісток були очікуваними. Про це заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

Аналітики пояснили, що єдиний реєстр збирає інформацію про особистість російських громадян. Включаючи відомості про стан здоров'я, освіту та проживання, статус іноземного громадянства, страхових та податкових даних від кількох російських юридичних осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський висловився про контрнаступ ЗСУ і зробив попередження росіянам

Військкомати у РФ об'єднують інформацію про громадян з різних джерел, включаючи податкову систему, слідчі органи, суди, медичні установи, пенсійний та соціальний фонд, центральну виборчу комісію, а також федеральні та місцеві органи влади.

За словами експертів, запровадження електронних повісток викликали шквал обговорень у РФ. Водночас деякі російські пропагандисти, які давно агітують за агресивнішу мобілізацію, високо оцінили закон. Заявили, що він є прикладом "здорової взаємодії між російським громадянським суспільством та урядом".

У ISW констатували, що Кремль об'єднав заходи громадського контролю у радянському стилі з великими даними та інформаційними технологіями XXI ст. Таким чином, Москва все більше посилює контроль над населенням Росії.

11 квітня Держдума РФ ухвалила законопроєкт про створення єдиного електронного реєстру громадян Росії, які підлягають призову на військову службу. Тепер російські військкомати використовуватимуть, зокрема, електронний реєстр для видачі повісток на військову службу. Призвані росіяни не зможуть виїжджати з країни і мають з'явитися до військкомату протягом 20 днів після отримання повістки.

Зараз ви читаєте новину «Яку ціль переслідує Кремль запровадженням електронних повісток: відповідь ISW ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі