неділя, 16 квітня 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Як "санкції не працюють" - така гарна і брехлива російська статистика" - Олексій Байєр

"Як "санкції не працюють" - така гарна і брехлива російська статистика" - Олексій Байєр
Економіст Олексій Байєр вважає, що єдиний економічний успіх Росії за час вторгнення – успіх брехні та пропаганди / Morning Call

Думки в ізраїльському виданні The Jerusalem Post економіст Олексій Байєр

Російська економічна статистика - набір брехні та спотворень. Вона призначена, щоб переконати людей вдома, що їхня економіка процвітає, незважаючи на війну, а людей за кордоном, що економічні санкції Заходу не працюють, і тому мають бути скасовані. Багато міжнародних економістів, включаючи офіційні організації, купилися на цю пропаганду.

Коли на початку вторгнення в Україну проти Росії запровадили жорсткі санкції, очікувалося, що російська економіка впаде приблизно на 10-15% упродовж 2022 року. Цього не сталося. За офіційними даними, реальний ВВП РФ або ВВП із поправкою на інфляцію знизився лише на 2,2%. Росія насправді показала себе краще у воєнний час та під західними санкціями, ніж під час пандемічного 2020 року, коли її економіка скоротилася на 2,6%.

Це дало Володимиру Путіну змогу розхвалювати економічні здобутки Росії. Виступаючи в "Російському союзі промисловців та підприємців", а зовсім недавно на засіданні уряду, він заявив, що економіка зміцнилася за час санкцій, ігрове поле очистилося від іноземних конкурентів, і вітчизняні компанії тепер можуть успішно розширюватись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб зробити Росію нормальною, їй слід відрізати "воювалку" - Іван Ступак

Міжнародні економісти були так само оптимістичні. Минулої осені МВФ очікував, що економіка Росії скоротиться на 2,3% у 2023 році. Тепер прогнозує зростання на 0,3%, а потім ще швидше зростання на 2,1% у 2024 році. Це також вигідно відрізняється від довоєнних років - до пандемії російська економіка зростала в середньому лише на 1% на рік.

Інші міжнародні організації, такі як Світовий банк та "Організація економічного співробітництва та розвитку", налаштовані менш оптимістично, але також скоригували очікування у бік підвищення.

Москва, яка бреше про все, бреше і про свою економіку

Усі ці кращі, ніж очікувалося, результати і навіть райдужніші сценарії засновані на офіційних даних російського уряду. Але з початком вторгнення багато російських статистичних даних більше не є загальнодоступними, а тим, які є, не можна довіряти. Навпаки, можна з упевненістю припустити, що Москва, яка бреше про все, бреше і про свою економіку.

Під час холодної війни ЦРУ, використовуючи радянську статистику, дійшло висновку, що СРСР друга за величиною економіка у світі. Коли звалився комунізм, економіка РФ виявилася не набагато більшою за португальську

Під час холодної війни ЦРУ, використовуючи радянську статистику, дійшло висновку, що в СРСР друга за величиною економіка у світі, розмір та виробничі можливості якої суперничали зі США. Але коли впав комунізм, економіка Росії виявилася не набагато більшою за португальську.

Статистика в сучасній Росії так само оманлива. Хоча уряд заявляє, що перенаправив весь свій експорт нафти та більшу частину газу з Європи в Азію, це не бере до уваги величезні знижки, з якими він тепер продає ці ресурси.

З початку війни з Росії виїхало до 1 млн. молодих людей, ще 0,5 млн. відправили на війну. Саме ці два фактори не могли не завдати серйозної шкоди російській економіці, спростувавши офіційну економічну статистику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

У недавній статті в журналі Fortune відомі економісти Єльського університету Джеффрі Зонненфельд, Стівен Роуч та Стівен Тіан проаналізували, як прогноз МВФ повторив обман Путіна про стан російської економіки.

Найкращий спосіб побачити, як Росія фальсифікує економічні дані – статистика інфляції. Офіційно інфляція досягла піку у квітні 2022 року на рівні близько 18% та знизилася у 2022 році. У лютому 2023 року вона становила 11%. Це не набагато гірше, ніж на початок війни, коли інфляція становила близько 9%.

Офіційну цифру неможливо підтвердити або спростувати, але здоровий глузд і непрямі дані говорять, що фактична інфляція значно вища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

Російська промисловість та ринок споживання сильно залежать від імпорту товарів та комплектуючих. До війни російський імпорт надходив переважно з Заходу. Після запровадження західних санкцій їй довелося отримувати імпорт або на сірому ринку, або шляхом пошуку нових постачальників у незахідних країнах.

Порушення санкцій пов'язане з ризиком вторинних санкцій, за які російські партнери хочуть отримувати компенсацію. Обхідні шляхи доставки також спричиняють додаткові логістичні витрати. Врешті, оскільки кількість потенційних джерел поставок скоротилася, закон економіки передбачає, що ціна, що стягується постачальниками, які залишилися на ринку, неминуче зростає.

В результаті, хоча офіційно російський імпорт у 2022 році скоротився лише приблизно на 12%, його фізичні обсяги скоротилися набагато більше. Тим часом, внутрішня пропозиція скоротилася через втечу сотень іноземних компаній. Місцеве виробництво також скоротилося, бо воно використовує іноземні компоненти.

Шок пропозиції на російському ринку посилився з боку попиту державними закупівлями продуктів харчування та одягу. Крім того, Bloomberg виявив, що доходи найбідніших сімей у Росії збільшилися за рахунок виплат солдатам, що воюють в Україні, та їхнім сім'ям. Оскільки багатьох співробітників заводів призвали до армії або вони втекли від призову за кордон, виник брак робочої сили, що змушує роботодавців пропонувати вищу зарплату.

Зрештою, доплата за корупцію, яка завжди була високою в Росії, неминуче зросла через невизначеність воєнного часу. У сукупності все це свідчить, що насправді споживчі ціни в Росії зростали набагато швидше, ніж в офіційній статистиці – принаймні на 30%. Насправді це консервативна оцінка.

Інфляція товарів першої необхідності в РФ в 2022 році становила 48%

За даними незалежної дослідницької групи Romir, інфляція у категорії товарів першої необхідності, так званих "товарів народного споживання", торік становила в РФ 48%. Інгредієнти для борщу, ще один показник цін на основні продуктів харчування у Росії, зросли в ціні на 56%.

Тим часом, інфляція в країнах Балтії та Польщі у 2022 році склала близько 20%. В Угорщині близько 25%. Малоймовірно, щоб Росія, яка веде війну і напружується в умовах жорстких санкцій, змогла досягти нижчого рівня інфляції.

Рівень інфляції безпосередньо впливає інші економічні дані. Оскільки ріст ВВП вимірюється з поправкою на інфляцію, поправка на вищу фактичну інфляцію вказує на набагато глибшу економічну рецесію у 2022 році та ще більшу у 2023 році.

Незважаючи на прогноз МВФ, єдине зростання, яке Росія побачить цього року, полягатиме у зростанні її брехні та пропаганди, оскільки вона намагається переконати громадськість усередині країни та за кордоном, що успішно подолала західні санкції.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Як "санкції не працюють" - така гарна і брехлива російська статистика" - Олексій Байєр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі