четвер, 09 липня 2009 21:43

Жінки спиваються удвічі швидше за чоловіків

Автор: фото: Олена ІВАНОВА
  27 червня 2009 року під час святкування Дня молоді у Вінниці на площі Стуса. Майже усі хлопці та дівчата були з пляшками або бляшанками пива
27 червня 2009 року під час святкування Дня молоді у Вінниці на площі Стуса. Майже усі хлопці та дівчата були з пляшками або бляшанками пива

"Думаєш, я кончена алкоголічка? — починає розмову 29-річна вінничанка Ольга. Міцний перегар намагається перебити жувальною гумкою. Вона сидить на лавці в центральному парку. Одягнена у літній костюм. На обличчі — охайний макіяж. — А хто знає, що в мене на душі? Та я, може, п"ю, бо душа в мене давно померла".

Біля Ольги відкоркована пляшка слабоалкогольного напою.

— От у тебе є чоловік, сім"я? А мого ні за що посадили на вісім років. Він просто оказался в нєнужноє врємя в нєнужном мєстє. На нього вбивство повісили. А ми з ним строїли такі плани. Всьо рухнуло.

Каже, що почала випивати з відчаю.

— Третій рік збираю докази невинуватості мого Вови, — продовжує. — Вже в суди заїхало кілька тисяч зелених. Я ж грошей не маю. Стою на ринку реалізатором, получаю копійки.

Після чергового засідання суду Ольга заспокоювала нерви алкоголем. Останніх півтора року вона періодично іде в запій. До лікарів не зверталася.

Не визнає своєї залежності й 51-річна вінничанка Людмила. Колись заради коханого вона кинула інститут. Сьогодні працює двірником. Щодня випиває 200–300 г самогону. П"є сама. Купує горілку на "точці" на ринку "Супутник" у центрі міста. Півтора року тому жінка похоронила чоловіка, який помер від алкоголю.

— Щоб Гриша не валявся під заборами і не п"янствував з сомнітєльними друзями, я сама наливала йому, — каже. — За компанію й собі пригублювала. Періодично Грішу прокапували у наркодиспансері. Але через кілька місяців він знову зривався. Щоразу перерви сокращалися. Останніх півроку не впізнавав навіть доньку. Я поняла, що це — кінець. Грошей на лікування не було. Всьо, що могла — приносити йому пляшку, щоб "білочка" не підключилася.

Дехто щодня випиває до 2 л слабоалкогольних напоїв. Вважають це нормою.

— Пляшка пива допомагає мені розслабитися, — каже 20-річна вінничанка Олександра Назар. На день вона вживає дві-три пляшки пива або слабоалкогольних напоїв. — А за дітей я поки не думаю. Між іншим, коли моя мама ходила вагітна, їй дуже хотілося пива. Вона його пила скільки влізе, аж до 6-го місяця. І я родилася нормальною.

— Кілька років тому серед школярів проводили опитування: чи вживають вони алкоголь, — розповідає депутат Вінницької райради та заступник головного лікаря райлікарні Валерій Щербань, 56 років. — Щоб не соромилися, сказали їм лягти обличчям на парту, і на питання підіймати руки. Виявилося, що на клас усього один-два учні не вживають спиртне. Діти зізналися, що в гостях батьки їм самі наливають.

Коли моя мама ходила вагітна, їй дуже хотілося пива

Дослідження свідчать, що більше п"ють працівники сфери обслуговування: продавці, провідниці, офіціантки. Відсоток питущих жінок вищий серед домогосподарок, ніж працюючих.

— Від алкоголізму страждають жінки репродуктивного віку — від 18 до 36 років, — говорить психолог обласного Центру планування сім"ї Роксана Пилявець, 24 роки — У майбутніх матерів, які зловживають спиртним, народжуються діти з алкогольним синдромом плоду. Немає безпечної дози алкоголю. Вживання спиртного в перші чотири тижні вагітності викликає токсичний і мутагенний ефекти. Однак найбільша небезпека — вживати алкоголь з третього до сьомого тижня вагітності, коли вплив етанолу руйнує нервову систему.

Психологи називають кілька причин жіночого алкоголізму.

— Найчастіше жінок у процес пияцтва втягують їхні чоловіки. Під вплив підпадають безвільні і несамостійні, — додає Пилявець. — Інший тип — це жінка, пригнічена людьми і обставинами. Вона п"є, тому що не бачить виходу зі своїх проблем. Ще є категорія, котрі почали випивати через невдале особисте життя і сексуальне невдоволення. І ще жінки, успішно реалізовані в житті, на роботі. Такі бізнес-вумен п"ють, бо це прийнято в ділових компаніях.

Умовно безпечною дозою для жінки є дві одиниці алкоголю на день. Одна одиниця — 125 мл вина або 0,5 л пива.


Протягом 20 років щосуботи у вінницькому планетарії приймають фахівці столичного медцентру "Відродження". Відтоді сюди прийшли близько 12 тис. осіб. Медики застосовують дозволену Міністерством охорони здоров"я методику Олександра Довженка.

— Це метод емоційно-стресової терапії, яка на найвищому щаблі емоційної напруги дозволяє змінити ставлення до себе, — розтлумачує директор центру Олександр Трамбовецький, 60 років.

Із 100 людей, які звернулися у "Відродження", 85 починають жити тверезо. Обслуговують тут пожиттєво.

— Якось прийшов чоловік з охороною, — продовжує Трамбовецький. — Про те, що це один із керівників бандитського формування, я дізнався від наступного пацієнта — заступника прокурора. Алкоголізм — хвороба, яка не вибирає. Чи є у тебе общак, чи прокурорські погони, значення немає.

Новий метод лікування алкоголізму застосовують у реабілітаційному центрі "Шанс-5" на базі обласної психлікарні N2.

— Цей метод базується на нейролінгвістичному програмуванні, формує в пацієнта так звані якорі, перенаправляє його бажання в русло творчості, — говорить директор закладу, доктор меднаук Анна Гунько, 53 роки. — Підхід до лікування індивідуальний. Бо потяг до алкоголю в одного закладається у підсвідомості в ранньому дитинстві, в іншого — ще у материнській утробі, на генному рівні. Почастішали звернення жінок. Якщо чоловік "підсідає" на алкоголь за 5–10 років, то жінки — за два. Вилікувати їх важко.

Зараз ви читаєте новину «Жінки спиваються удвічі швидше за чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі