четвер, 02 грудня 2010 18:11

Воду відключили через високий вміст заліза

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Ірина Турбовець з села Нова Гребля Калинівського району несе від сусідки воду
Ірина Турбовець з села Нова Гребля Калинівського району несе від сусідки воду

35-річна Ірина Турбовець із Нової Греблі Калинівського району носить від сусідки по два відра води. 27 листопада в селі відключили водопостачання. Заборонила пити воду санепідемстанція. Уміст заліза перевищував норму в 2,5 раза. Рідина помутніла і мала коричнювате забарвлення.

Центральний водогін у селі провели торік. У криницях села не було достатньої кількості води.

— Треба постірати. Он цілу купу вєщей назбирала, — показує у веранді Ірина. — Двоє дітей в школу ходять. На це треба 20 відер води. У мороз не наносишся. Добре, що бабця Марія дозволяє брати, хоча в неї тоже мало води в криниці. Добре, що хоч бойлер не купили в хату за півтори тисячі. Аби провести воду, здала минулого року 4 тисячі гривень.

Центральним водогоном користуються сім'ї з 80 подвір'їв. Це близько 200 людей.

— Іще виявили бажання 150 родин провести воду до будинку від центрального постачання, — каже попередня голова села Віра Гончарук. — Це практично все село.

Аналізи води санепідемстанція робить щоквартально. Уперше виявили перевищений уміст заліза.

— Якщо багато заліза, то вода коричнювата, — пояснює головний санітарний лікар Калинівського району Борис Захваткін. — Її смак погіршується. Така вода може призвести до сухості та свербіння шкіри.

У сільраді мають скликати позачергову сесію. Депутати хочуть добитися, щоб включили воду.

— Вона буде тільки технічною, — каже сільський голова Анатолій Андріюк, 41 рік. — Хоча б люди могли постірати і хазяйство обійти.

Щоб на воді можна було готувати їжу, потрібно встановити фільтр біля свердловини. Він коштує 24 тис. грн. Сільський голова проситиме на нього гроші в районної та обласної влади.

Зараз ви читаєте новину «Воду відключили через високий вміст заліза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі