четвер, 03 вересня 2009 18:55

Вінницький аеропорт став міжнародним

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Представники єврейської громади оглядають Вінницький аеропорт, щоб домовитися про посадку літаків з паломниками-хасидами у вересні
Представники єврейської громади оглядають Вінницький аеропорт, щоб домовитися про посадку літаків з паломниками-хасидами у вересні

27 серпня Вінницький аеропорт внесли до каталогу міжнародних аеропортів. Першим міжнародним пасажиром став ізраїльський бізнесмен 53-річний Лев Леваєв. На батьківщині його називають діамантовим королем.

— Раніше першим міжнародним пасажиром нашого аеропорту вважався міністр закордонних справ Польщі Радислав Сікорський, — говорить директор вінницького летовища 41-річний Ярослав Мазурець. — Йому навіть спеціальне посвідчення вручили. Але тоді літак змушений був взяти на борт російськомовного члена екіпажу, щоб посадити судно в нашому аеропорту. Тепер маємо англомовних диспетчерів з відповідними міжнародними сертифікатами.

Літак із Тель-Авіва вінницькі диспетчери прийняли самостійно, спілкуючись англійською. Лев Леваєв прилетів в Україну на один день, аби здійснити паломництво по святих місцях в Умані на Черкащині, відвідати могилу цадика Нахмана. Того ж дня приватним літаком "Гольфстрім" він повернувся до Ізраїлю.

Будемо жити, спати на роботі, але паломників приймемо

— Торік ми дуже сподівалися потрапити до хасидської програми, щоб обслуговувати паломників, — каже Ярослав Мазурець. — Але згідно з українсько-ізраїльськими домовленостями перевезення здійснює компанія "Аеросвіт". Нам вони виставили багато вимог, які не могли задовольнити. Але цього року сподіваємося таки прийняти паломників. Вони летітимуть через Йорданію 16–17 вересня. Перевезення здійснюватиме українська компанія "Роза ветров" літаками "Дуглас" американського виробництва 1990-х років.

Очікується 15 рейсів протягом трьох днів, якими прилетять близько 2 тис. хасидів.

— Набрати додаткових працівників ми не маємо можливості. Але єврейська община обіцяє допомогти з перекладачами, — зазначає директор аеропорту. — Будемо жити, спати на роботі, але паломників приймемо. Це для нас іміджевий проект. Хочемо, аби про нас дізналися у світі.

Зараз ви читаєте новину «Вінницький аеропорт став міжнародним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі